„Няма да допуснем да се отворят границите за внос на украинско зърно и ще защитаваме производителите си до последно“, това каза за Агри.БГ Илия Проданов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите след заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации във вторник. 

Изненадващо: Комисията по икономически политики гласува България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно

 

На извънредната среща депутатите приеха проекторешението, което гласи, че страната ни "не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна”.

„Много жалко е, че подобно решение се разглежда на Икономическа комисия и изключително неприятно е, че земеделска тема се политизира“, коментира още Проданов. Друг сериозен негатив е, че няма никакъв анализ, на чиято база е взето това решение. Няма и представени аргументи от депутатите, които гласуваха „за“ отпадането на забраната за внос. 

Предстои Националната асоциация на зърнопроизводителите да проведе извънреден Управителен съвет, на който ще се вземат решения, произтичащи от ситуацията, в която е поставен браншът. 
За нас това решение е недопустимо. България стоеше на една позиция с още четири източноевропейски държави и в момента ние предаваме и останалите страни във външнополитически план. Това не е нормално“, убеден е Проданов. 

Заедно с тези държави, които имат подобна на нашата структура на земеделие и същите проблеми, ние трябва да борим пренебрегването ни при субсидиите, по-ниските заплащания за родните фермери и т.н.
„В случая ги предаваме и тях с нулев аргумент“, каза още Илия Проданов.