Правителството на Полша ще приеме резолюция, призоваваща Европейската комисия (ЕК), да удължи забраната за влизане на украинско зърно в Полша. В същото време страната обявява, че ако това не се случи, ще бъдат предприети решения на национално ниво, въз основа на клаузата за сигурност. 

Изненадващо: Комисията по икономически политики гласува България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно


Това съобщи правителственият говорител Пьотр Мюлер за Polsat News. И всичко това докато в България Комисията по икономически политики гласува България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно. Предстои проекторешението да бъде гласувано и в пленарната зала.

Във вторник сутринта министърът на земеделието Робърт Телус обяви, че неговото министерство препоръчва на правителството да приеме резолюция, която ще потвърди, че след 15 септември, датата на изтичане на сегашното ембарго - украинско зърно няма да влиза в Полша. Телус подчерта, че не става въпрос за транзит на украинско зърно към други страни.

„Транзитът расте и ние съдействаме за превоза на украинско зърно за Африка, защото то е необходимо на страните, където има недостиг“, каза той.

В същото време полският премиер Матеуш Моравецки заяви, чеПолша няма да позволи украинското зърно да ни наводни“.

"Независимо какво ще бъде решението на служителите в Брюксел, ние няма да отворим границите си“, каза той.

В интервюто за Polsat News Мюлер е попитан дали решението за украинското зърно е взето в ЕС.

„Мисля, че да, близо сме до разширяване на това решение, но дори и да не се случи, имаме готова наредба, която ще въведем на национално ниво по този въпрос.

Това е решение на правителството, а днес (вторник, 12 септември) ще бъде прието решението на Министерския съвет, уточти правителственият говорител.

"Ситуацията е ясна“ и „фермерите могат да бъдат сигурни, защото правителството ще въведе ембарго самостоятелно, ако ЕС не го направи“, казва още Мюлер пред полската медия.