„Ако след 15 септември забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна не бъде удължена, ние сме готови на всякакви законови действия. Ще бъдем в протестна готовност“. Това заяви за Агри.БГ Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006. Решението е взето на заседание на УС на браншовата структура и е изпратено към НАЗ.

Следим темата ТУК

В нея земеделските стопани посочват, че са готови да защитят бизнеса, себе си и семействата си чрез ефективни действия, ако падне забраната за внос на зърно от Украйна. Припомняме, че през пролетта фермерите от асоциацията обединиха усилия на протестите с колегите си от Румъния. Те не само блокираха българо-румънската граница на Кардам тогава, но и стигнаха до пристанище Констанца. 

Производителите от община Генерал Тошево са изключително притеснени от резултатите от стопанската година, която определят като катастрофална.

Фермерите трупат огромни загуби заради високата себестойност на производството на зърно и изключително ниските добиви от основните пролетни култури.

„Отчитаме драстичен срив. При пшеницата средно в общината имаме 400-450 кг/дка. При слънчогледа отчитаме по 80-110 кг/дка. При царевицата за съжаление имаме нулеви добиви в 70-80% от полетата. Средно по 20-30 кг от декар жънем“, посочи още Коста Костов. „Това е третата много лоша година от общо пет календарни“, уточни земеделският стопанин.

Той е категоричен:

Управляващите не искат да видят и чуят в какво положение сме. Не искат да видят и чут нашите проблеми.

На 12 октомври земеделските стопани от община Генерал Тошево ще се съберат, за да обсъдят стопанската година, резултатите от нея и най-вече натрупаните проблеми и евентуални решения. Предстои мястото и часът на срещата да бъдат уточнени.