Не е вярно, че забраната за внос на украинско зърно след 15 септември ще унищожи българското земеделие. Това каза пред журналисти в Парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. Той е и един от вносителите на проекторешението, с което се възлага на правителството да предприеме действия в тази посока.

"Ние сме част от един общ пазар и разликата между цената в България и цената на европейския пазар може да бъде само заради транспортните разходи. Много по-важни за нас сега са цените на храните и инфлацията - цената на олиото, на месото, на яйцата. Тя се определя от суровините, които идват в България. В момента фокусът ни е цената на храните за потребителите, вместо един сектор, който е най-подпомаганият", каза Петков, цитиран от Дневник. 

Докато земеделският министър Кирил Вътев призна, че с него не е обсъждано предложението за забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември, Петков коментира, че темата е дискутирана на оперативно заседание на Министерския съвет.

Всъщност това се вижда и от стенограмата на заседанието на Министерския съвет от 30 август. Темата бива повдигната от финансовия министър Асен Василев, който казва, че от налагането й от служебния кабинет до момента "хазната е загубила 164 млн. лв. несъбрани данъци от това, че не се внася украинско зърно". 

"Искам да препотвърдя нашата позиция, че ние сме за това забраната да отпадне за България", казва той. 

В същата стенограма премиерът Николай Денков добавя: "Последният месец за първи път от няколко месеца насам има леко повишение на месечната инфлация и има пряка връзка между двете."

Петков от своя страна заяви, че лично е говорил тази сутрин с министъра на земеделието.

"Той има своите аргументи, но аз гледам от икономическа гледна точка. (...) Не трябва да говорим за или против Украйна, а да говорим за икономическите ефекти за България", подчерта Петков.

Във вторник (12 септември) проекторешението беше одобрено на извънредно заседание на парламентарната икономическа комисия.

Предстои депутатите в Народното събрание да гласуват проекторешението в пленарната зала.