Ечемикът се развива средно с 50% по-бързо, когато кореновата му система е стимулирана електрически чрез нов култивационен субстрат. Това научаваме от скорошно проучване на изследователи от университета в Линкьопинг, публикувано в списание PNAS. Те са разработили електропроводима „почва“, която може да се използва в хидропониката, пише Phys.  

На гости на високотехнологичната оранжерия Nordic Greens

Учените са на мнение, че с вече съществуващите земеделски методи няма да е възможно покриването на хранителните нужди на нарастващото световно население. 

Но с хидропониката можем да отглеждаме храна и в градски условия, в силно контролирана среда, казва Елени Ставриниду, доцент в Лабораторията по органична електроника в университета в Линкьопинг и ръководител на групата за електронни растения. Нейната изследователска група вече е разработила електропроводим субстрат за култивиране, пригоден за хидропонно култивиране, който те наричат ​​eSoil. Изследователите от университета в Линкьопинг са показали, че покълнал  ечемик, отгледан в електропроводима „почва“, е нараснал до 50% повече за 15 дни, когато корените му са били стимулирани електрически.

При хидропонното отглеждане растенията се развиват без почва. Те се нуждаят само от вода, хранителни вещества и субстрат. Това е затворена система, която позволява рециркулация на водата, така че всеки разсад да получи точно необходимите хранителни вещества. Поради това се изисква много малко вода и всички хранителни вещества остават в системата, което не е възможно при традиционното отглеждане.

Хидропониката също така позволява вертикално култивиране в големи кули, за да се увеличи максимално ефективността на пространството. Културите, които вече се отглеждат по този начин, включват маруля, билки и някои зеленчуци. Зърната обикновено не се отглеждат в хидропоника, освен за използването им като фураж. В това проучване изследователите показват, че ечемичните разсади могат да се култивират с помощта на хидропоника и че те имат по-добра скорост на растеж благодарение на електрическа стимулация.

„По този начин можем да накараме разсада да расте по-бързо с по-малко ресурси. Все още не знаем как всъщност работи, кои биологични механизми са включени. Това, което открихме, е, че разсадът преработва азота по-ефективно, но не е ясно но как електрическата стимулация влияе върху този процес", казва Ставриниду.

Минералната вата често се използва като култивационен субстрат в хидропониката. Това не само не е биоразградимо, но и се произвежда с много енергоемък процес. Електронният субстрат за култивиране eSoil е направен от целулоза, най-разпространеният биополимер, смесен с проводим полимер, наречен PEDOT. Тази комбинация като такава не е нова, но това е първият път, когато се използва за култивиране на растения и за създаване на интерфейс за растенията по този начин.

Предишни изследвания са използвали високо напрежение за стимулиране на корените. Предимството на „почвата“ на изследователите от Линкьопинг е, че има много ниска консумация на енергия и няма опасност от високо напрежение. Ставриниду вярва, че новото проучване ще отвори пътя за нови изследователски области за по-нататъшно развитие на хидропонно отглеждане .

Не твърдим, че хидропониката ще реши проблема с продоволствената сигурност, но определено може да помогне, особено в райони с малко обработваема земя и с тежки екологични условия, смята ученият. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отглеждане на памук посредством хидропоника - възможно ли е?

Картофите ли са следващата аквапонична култура?

Градината на Немо: Може ли бъдещето на земеделието да е под водата?