Има ли бъдеще хидропонният памук като устойчива алтернатива на конвенционалния? Според испанците - да. В една местна оранжерия това се демонстрира на живо, пише HortiDaily. 

Фермери недоумяват: Как нива под наклон се обработва напречно?

Производството на памук чрез хидропоника е инициирано от  Дейвид Рене Родригес. Той е сигурен, че съществува потенциал за по-широко приемане, тъй като в момента веригата за доставки на суровини в шивашката промишленост е в криза. 

Памук по хидропонична технология

Когато мислим за селско стопанство, често ни идва на ум производството на храни. Дейвид Рене Родригес обаче обръща внимание на по-малко известния аспект на земеделието – отглеждането на памук. 

„Памукът, жизненоважна суровина за текстил и облекла, представлява около 30% от световното облекло, а глобалните площи с памук са над 30 милиона хектара. Традиционният процес на отглеждане на памук на открито е ресурсоемък, като растенията се нуждаят от огромно количество вода и ограничено сеитбообръщение. Освен това средната продължителност на живота на растението памук е само 3 до 6 месеца, което води до една реколта годишно", казва той. 

Като бивш търговец на валута за Citibank и като бивш жител на Бангладеш - където е живял четири години, правейки дрехи, той е предприел пътуване, което се надява да промени пейзажа на отглеждането на памук.

Екипът на Рене Родригес започва работа по проекта през 2021 г. Тогава прави експерименти в малък мащаб, последвани от лабораторни тестове през 2022 г. Работи се върху кокосов торф и само върху вода. По план площите трябва да се увеличат до 1 хектар до 2025 г.

Принципът, който Родригес е избрал, носи успех. Той отглежда памукови растения, използвайки хидропонни методи в контролирана среда. Този начин на отглеждаме има няколко предимства пред традиционният. По-устойчив е, черпи се по-малко вода и значително се увеличават добивът. 

Видяхме до 60 пъти повече добив в сравнение с традиционните методи, тъй като можем да постигнем множество реколти от едно растение, казва Дейвид Рене Родригес. 

Въпреки че резултатите са обещаващи, предизвикателствата пред предприемача остават. В момента заедно с екипа си той експериментира с различно LED осветление. Черпи знания и от учените от Политехническия университет на Каталуния и Мурсия.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

2 млн. лева получиха производителите на памук

Заявка: Ще се търси решение за подпомагане на хидропонните оранжерии

Картофите ли са следващата аквапонична култура?