Соларни панели, двойни екрани, LED светлини, камери и роботи. Оранжериите стават все по-високотехнологични и автономни. Точно това може да видите в Nordic Greens, където всеки ден неуморно роботи отглеждат, обработват и пакетират марули. В новото съоръжение на компанията може да се запознаете с няколко устойчиви практики. 

Фермер: За първа година зеленчуците ми ще покрият загубите от зърното ми

Оранжерията - алтернатива на производството на открито

Предизвикателствата пред фермерите в Европа не намаляват. Има проблеми с напояването, високите температури, цените на торовете, нестабилното време и т.н. Именно това кара Мадс Педерсен да реши да разшири бизнеса си с домати, краставици, чушки и коноп. Той се впуска в отглеждането на марули, виждайки ескалиращите предизвикателства, пред които са изправени производителите на култури на открито, особено в Южна Европа. Проблеми като недостига на вода в Испания и нарастващата заплаха от болести направиха производството на маруля на открито все по-несигурно. За да си гарантират стабилни доставки на марули, търговците на дребно търсят алтернативни решения.

В момента Мадс Педерсен се възползва от нов пазарен сегмент, който Nordic Greens са създали. Това е продукт, който представлява кръстоска между салата ромен и айсберг. Той има по-сладък и хрупкав вкус в сравнение със стандартните пазарни предложения.  Произведената маруля  фермерът реализира предимно в Дания и Швеция, но е възможен по-нататъшен износ благодарение на удължения срок на годност. 

Сред ключовите нововъведения във високотехнологичната оранжерия Nordic Greens е автоматизацията. От засяването до опаковането, всяка стъпка в производствения процес е напълно автоматизирана, което намалява необходимостта от човешка намеса. Цялата система е нова, като включва координиране на няколко машини. 

Ако една машина не работи правилно, това се отразява на цялата операция. Бих казал, че управлението на оранжерия за марули е много по-близко до създаването на фабрика, отбелязва Педерсен. 

За максимални резултати в оранжерията се използва изкуствен интелект (AI). Има камери за наблюдение на културите, идентифициране на вредители, болести и недостатъци и събиране на данни за растежа на културите и прогнози за добива. След това тези данни се използват за фина настройка на стратегията за растеж. 

Други технологии включват напълно димируема и адаптивна LED инсталация, захранвана от слънчеви панели, което позволява на нарастващия екип да регулира различни спектри през целия жизнен цикъл на инсталацията.

Къде в цялата система е ролята на производителя?

Засега той все още има важна роля.

Хората могат да се научат как да работят със системата, но за да бъде ефективна и печеливша, вие също трябва да обърнете внимание на детайлите и да разберете как да култивирате. Виждали сме това в света на вертикалното земеделие: въпреки че една система е автоматизирана, все пак трябва да си опитен производител. Това е като да си купиш състезателна кола Red Bull, но без Макс Верстапен да я кара, може да не спечелиш, казва Мадс. 

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отглеждане на памук посредством хидропоника - възможно ли е?

Саудитска Арамия създава изкуствен климат, за да отглежда храна в Неом

Малката община с най-доброто напояване в Испания