Какво си представяте, когато мислите за бъдещето на производството на храна? Възможно е да поглеждате към Марс. Едно италианско семейство обаче има друга идея. То развива бизнес с оборудване за гмуркане и вярва, че следващата територия, която ще бъде заета с култури, се намира на Земята. Това е океанът, съобщава CNN. 

Първата подводна ферма възобнови производството на ягоди

“Градината на Немо” е първата в света подводна система за отглеждане на растения. Тя се намира край бреговете на Ноли, Италия. Фермата се състои от масив от окачени, прозрачни, куполообразни оранжерии, наречени биосфери, закотвени на дъното на океана.

Мисията на тази технология е да промени селското стопанство и да му даде допълнителна възможност за отглеждане на продукция на огромното количество брегови линии на Земята, като същевременно е устойчива и не засяга околната среда, казва съоснователят Лука Гамберини.

Неговият баща и основател на компанията за подводно оборудване Ocean Reef Group, Серджо Гамберини, определя проекта като възможност да съчетава двете си страсти – гмуркането и градинарството. “Градината на Немо” започва да функционира през 2012 г. Първото засадено растение е босилек. То е поставено в балон под вода. Десет години по-късно на това необичайно място може да се види по-богата реколта. 

Предимствата на подводната технология в “Градината на Немо”

Тъй като се очаква световното население да достигне приблизително 10 млрд. души до 2050 г., ООН изчислява, че производството на храни ще трябва да се увеличи до 60%, за да отговори на това търсене. 

Гамберини смята, че земеделието под водата има предимства пред традиционното земеделие. Там например растенията са защитени от всякакви външни патогени и вредители, като същевременно имат достъп до прясна вода, която се получава в резултат на обезсолена кондензация в биосферите.

Освен това, отбелязва той, относително постоянната температура на океанската вода е идеална среда за живота на растенията.

“Градината на Немо” използва хидропоника – техника, която се базира на хранителни вещества на водна основа вместо почва - същият метод, използван в повечето закрити вертикални ферми. Растенията получават слънчева светлина, а когато е необходимо, се използва допълнително осветление. 

Всичко се наблюдава на сушата чрез камери и сензори, а настройките могат да се регулират дистанционно от всяка точка на света, казва Гамберини. Когато дойде време за прибиране на реколтата, водолаз я поставя в торби и изплува на повърхността. 

Тъй като биосферите са с диаметър около 2 метра, в тях не може да се отглеждат по-големи култури (например царевица или пшеница. Могат да поберат обаче от 70 до 100 по-малки растения. Към днешна дата Гамберини е тествал стотици различни растения, вариращи от ягоди до домати, боб, билки и др. Той смята, че бъдещето на “Градината на Немо” е предимно по крайбрежието, където общностите могат да се възползват от добавеното пространство, което предлага. Подводното земеделие няма да нахрани целия свят, но е възможност за регионите, където има нужда от него.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: 6 агростартъпа, които оформят бъдещето на селското стопанство

Пет от най-известните агроинфлуенсъри в Tik Tok

Докъде може да стигне вертикалното земеделие?