Устойчивостта на световната продоволствена сигурност е въпрос от критично значение. Намаляващата земеделска земя и рискът от турбуленции на пазарите за храна и проблеми в производствените системи изискват да се намери адекватно решение в дългосрочен план. Затова учените се питат дали отглеждането на картофи на принципа на аквапониката не е следващата стъпка, пише Nature.

Вносът на зеленчуци върви нагоре, ръстът при картофи и лук е с над 20%

За да отговорят на въпроса си, те провеждат проучване - отглеждат картофи в дървесни влакна като хранителна среда. За целите на изследването е използвана система с капково напояване и найлонови торбички като контейнери. Тествани са три различни вида дървесни влакна, два сорта картофи и две стратегии на наторяване. Накрая учените успяват да получат около 300% по-висока реколта от грудки в сравнение с конвенционалното земеделие.

Минералният състав на клубените, получени от хидропонната система, е подобен на състава на клубените, отглеждани на полето, и разкрива потенциал за биообогатяване, отбелязват те в проучването си.

Изпробването на две стратегии за наторяване също дава доста материал за размишления. Торене, насочено изцяло към кореновата система, спомага да се получат грудки със съдържание на сухо вещество, сравнимо с това на картофите, отглеждани в почва.

В заключение учените казват, че отглеждането на картофи в аквапонични системи е просто решение, което може да насърчи подобряването на сигурността на производството на храни в избрани райони на света. То може да намери широко приложение в градското земеделие.
ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер стартира своята ферма с хидропоника със 100 лв.

Как млада учителка стана фермер по време на криза

Дамите в селското стопанство: Мая Нушкова