Не спираме да говорим за това как политиките в селското стопанство ще се опростят. В същото време обаче нужната документация става все повече и повече. 

"Административната тежест над фермера е прекалена. Аз разбирам, че когато кандидатстваш по различните мерки, трябва да отговаряш на изискванията и да си водиш необходимата документация. Ние искаме да бъдем редовни обаче в случая когато изискват нещо от теб е хубаво да ти дадат и нужния инструмент затова. За да сме изрядни и да си водим коректно документацията, спроед мен, трябва да имаме бланка, пример, екземпляр, което да е общо за всички. 

Тоест един дневник, който се попълва от всяка ферма, кандидатствала по определената мярка или схема, защото така всеки един трябва да си измисли по свой образец дневник. Ами ако той не отговаря на изисквания? Ако нещо липсва?

Например дневникът, който е за ветеринарномедицинските мероприятия, които се извършват във всяко стопанство, е един за всички. Същото е, не е нещо, което е трудно да се направи, но ще улесни доста работата на хората", коментира за Агри.БГ Галина Мирчева, животновъд от Плевенско.

Често фермерите разбират за липсата на даден документ при проверка от институциите, без преди това да са имали дори най-малка представа за съществуването му.

"От години наред след проверка разбирам за липсата на още един документ или на още един дневник, който трябва да води в своята ферма. Наистина е хубаво когато се определят изискванията към фермера да се знае точно и ясно какво се изисква от него", категорична е младата дама.

За един такъв случай ни разказва Ерик Борисов - овцевъд от плевенското село Ясен.

"Това се случва по екосхемата за поддържане на постоянно затревени площи. По принцип в закона е разписано, че за да подадеш документи по тази екосхеми, ти трябва план за паша, който може да се попълни и предаде само от лице, което е сертифицирано за такъв тип работа. Аз нямам такава компетенция, затова си платих на човек, който се занимава само с това. Той ми входира документите в СЕУ. 

При което през месец ноември като ми дойдоха на проверка от ДФЗ и ми поискаха дневник за дневната паша. Реално го направихме със служител от ДФЗ този дневник, впоследствие го раздадох и на мои колеги.

Дневникът за паша, предоставен от Ерик Борисов, може да изтеглите оттук.

 

Реално, ако нямах проверка и да ми го изискват това нещо като документ, нямаше как да знам и нямаше и да го имам най-вероятно", обяснява Ерик Борисов, животновъд от Плевенско.

Какво е мнението на агроведомството и докъде стигна работата за по-ясни правила и по-малко администрация?

"Още със започване на мандата ние сме си поставили за цел да намалим т.нар административна тежест. Това е особено голям проблем, с който се срещаме. Постоянно получаваме сигнали от земеделските производители, че администрацията е толкова тежка, че те не могат да се ориентират Нашата цел е всеки земеделски производител по лесен и достъпен начин да разбере кои са необходимите документи и съответно да подаде документи за подпомагането, което му е необходимо. До този момент това, което направихме, е да съберем мнения по какъв начин може да се намали административната тежест", заключи зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Вижте повече във видеото.