Толкова много пари се наляха в сектора, а животновъдството не помръдва. Цените на телетата скочиха с 50% и въпреки това хората нямат мотивация, има отлив от говедовъдството”, споделя пред Агри.БГ фермерът с месодайни говеда Момчил Михайлов в разговор за нуждата от развитие на сектора. Като финансист той е наясно, че не просто парите, а правилното и функционално управление водят до успех.

След дълги години във финансовия сектор на ръководни длъжности в големи компании Момчил Михайлов решава да се отдаде на месодайното животновъдство и инвестира средствата си там. Създава две ферми – в село Ломец и в село Дълбок дол, община Троян, където се оказва, че има достатъчно ливади и така преди 10 години купува първите си месодайни крави.

В този бизнес без субсидии е много трудно особено в началния етап”, признава Михайлов. Той обаче е отворен към иновациите и като свободно говорещ английски език бързо се ориентира към опит от държавите с най-добро месодайно говедовъдство. Така бившият финансист става първият животновъд приложил у нас така наречения инвиво метод, внасяйки топ генетика ембриони от САЩ.

„Преди три години беше първият ми опит с инвиво метод. Първо ползвах един специалист от Чехия. В България няма такива с практика. В Америка кравите донори, от които се взема ембриона, са най-добрите от най-добрите. След това в България кравата реципиент, на която се поставя (един вид сурогатна майка) само го износва. Имам вече и собствени крави, които се отглеждат в САЩ, разказва иновативният животновъд.

Канадският ембриолог д-р Андрес Артеага и асистентката му поставят ембрион на крава у нас

Днес стопанството на Михайлов е около 140 говеда Абърдийн, Херефорд и други. Мъжките ги продава, а телетата при отбиване пласира в едно от най-големите угоителни стопанства у нас, намиращо се близо до фермата му в Дълбок дол.

„Да кажем, че стадото ми е стоково. Имам и чистопородни животни, но не съм под селекция, защото е трудно с обезпечаването на стопанството с работници. От последните три години съм и мениджър и деловодител и кравар и бараба (чистя на ръка ливадите)”, казва с усмивка фермерът, който прекарва половината си време в Троянския Балкан с животните, а останалото – със семейството си в София.

Момчил Михайлов: „Въпросът за всеки говедовъд следва да е: „Искаш да работиш за кравите или кравите да работят за теб?”. Аз съм one-man show и искам те да работят за мен. Затова залагам на пасищното говедовъдство. 

"Има три вида стада. Първият е „майчински стада” – които по-бавно растат, но животните се справят по-добре само с паша. Има такива, които растат по-бързо, при тях е нужно хранене и с други фуражи. Третият е подвид – такива с много високо мрамориране. Те са грознички, нямат фенотип, освен това се отглеждат по-трудно. 

Моята формула е майчински тип стадо. Опитвам се да вкарам полезни практики, контактувам с живи легенди от САЩ в бранша. В Америка всеки знае всеки в този бранш – добрите говедовъди са общност”, споделя формулата си Михайлов.

Той продължава да инвестира в пасищно говедовъдство с висока генетика и е повече от доволен от своя избор. Не участва по никакви европроекти, получава само директни плащания, макар че може сам да си изготви и менажира проекта, предпочита да не хаби време и ресурс в това.

Неизбежен е въпросът как така от дългогодишна кариера на корпоративната сцена идва желанието за животновъдната сцена.

„Едното има тръпка в по-младите години, когато човек има професионални амбиции. Но в един момент стресът и влошеното здраве довеждат до друг избор. Имам трима сина, реших да обърна внимание на здравето си . И тук има стрес, но е различно – сами си определяш темпото”, казва с удовлетворение  Момчил Михайлов на финала на нашия разговор.