Мярка 11 „Биологично земеделие“ е единствената мярка, която вероятно ще бъде платена около крайния срок, който беше индикиран от нас. Към момента работим в график. До края на тази седмица очакваме да започне изплащането на мярка 11 в частта площни плащания, обяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на Канал 3.

ДФЗ за мярка 11: Плащането е заложено за периода от 20 май до 20 юни

Тази положителна новина за биопроизводителите идва няколко дни, след като от Държавен фонд „Земеделие“ отговориха пред Агри.БГ, че плащането ще бъде в рамките на срока, посочен в Индикативния график за директни плащания за Кампания 2019, а именно – между 20 май и 20 юни 2020 г. 

Като важен фактор за забавяне на плащанията от Фонда изтъкнаха биорегистъра и връзките, които все още се правят към него. Този отговор никак не се понрави на самите биопроизводители, от които заваляха недоволни коментари. 

„Защо обвързахте плащанията за Кампания 2019 с тоя смешен биорегистър! Няма никаква логика, вкарвате си по всяко време каквото се сетите. Малко ли документи сме представили плюс писмено потвърждение от биосертифициращите фирми“, пита „Насс“.

Още в началото на годината изпълнителният директор на Фонда – Васил Грудев, твърдо заяви, че плащанията ще бъдат изплатени в срок, ако биорегистърът бъде готов на 100% до 31 март.

„Няма как да е готов, като на 06.05.2020 ДФЗ си измисли някаква безсмислена таблица (всички данни от нея си ги имат), данните от тази таблица трябвало да ги има в регистъра, побъркаха и контролиращите лица, и нас (операторите)“, обяснява „биопроизводител“.

Дори в края на работния ден в петък, когато Агри.БГ публикува отговора на ДФЗ, техни служители са се обаждали на биопроизводители за последни уточнения, например за жълтите табелки.

„Вчера ми се обадиха в 17.15 часа от ДФЗ, чу трябва да им предоставя копия на жълтите табелки. Ей, ама в последния момент се разработват тези хора...“, пише „м-да!“.

Някои негови колеги споделиха мнение, че явно секторът трябва да се вдигне да стачка, за да бъде чут. Именно след един такъв протест на биопроизводители миналата година се стигна до оставката на Румен Порожанов от поста на земеделски министър.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производители поискаха ускорено изплащане на субсидии

Трус: Освободен ли е зам.-министър Чавдар Маринов?

Кампания 2020: Посочете един имот и приключете заявлението, за да успеете в срок!