Биологичните производители стягат протест. Напрежението в сектора на биопроизводството явно удари своят пик. И искрата се запали в петък, когато стана ясно, че на една от големите контролиращи фирми няма да й бъде подновен лиценза, като нейни клиенти са около 500 биологични производители. 
Това отприщи вълна от недоволство от страна на биопроизводителите, които са поставени в особено неудобно и неприятно положение. 
 
 
„Ще правим протест. Събираме се всички, които имаме в името си био“, каза за Фермер.БГ председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) Албена Симеонова. 
 
Едно от нещата, заради които биофермерите възнамеряват за протестират, е, че все още не са получили парите си по мерки 10 и 11 от Програмата за развитие ан селските райони (ПРСР). 
 
[news]
 
„Планирали са ни за през май-юни. Преди години ги получавахме още през декември. Не сме си плащали заплати на работниците от декември месец. Затова във вторник - 9 април, се събираме пред министерството на протест“, коментира Симеонова. 
 
Миналата година също имаше проблем с парите по мярка 11. Тогава, според индикативния график за плащанията, това трябваше да стане около 30 април. 
 
Тази година за мярка 11 плащанията са предвидени от 10 май нататък, като Фермер.БГ отново уточнява – това е индикативен график и не винаги датите на плащане съвпадат. 
 
Скандалът от петък стартира още в четвъртък вечерта, когато стопани твърдят, че са получили обаждане от служители на агроминистерството, с което са уведомени, че лицензът на QC ще бъде отнет и да търсят друг контролиращ орган. 
„В момента, в който ти отнемат акредитацията, ти дават тридневен срок да сключиш договор с нова. Като имате предвид, че събота и неделя са неработин дни. Този едномесечен срок е по регламент. Те могат да протакат това време, но дойдат ли утре на проверка от ЕК или ОЛАФ, ще изгърмим ние. Който не е успял да си сключи договор в тридневния срок, може да остане без сертификат за 3 години и трябва да връща пари“, коментира Симеонова.  
 
 
Освен това производителите се натоварват и финансово – те вече са платили сертификатите за тази година, но голяма част от тях вече са си напечатили етикети. 
 
„Има много колеги, които са дали десетки хиляди левове за етикети. Сертификацията се плаща на декар, всяка инспекция е поне 200 лв. - всичко горе-долу 2000 – 3000 лв. Заедно се етикетите... Много грозна история“, заключи председателят на БАБ.