Днес (15 май) е последният срок, в който производителите могат да подадат своите заявления по Кампания без да бъдат санкционирани за закъснение.

До момента от земеделското министерство отказват да удължат срока за прием на заявления по мярка 11 за биологично земеделие, а бенефициентите се оплакват, че технически системата за регистрация работи от 4 дни, което е недостатъчно като време

Биопроизводители към Десислава Танева: Удължете срока за Кампания 2020

Агри.БГ потърси мнението на Милен Стоянов, член на УС на Българска асоциация Биопродукти (БАБ). Той сподели, че експертите от министерството съветват, за да няма струпване предвид пандемичната обстновка, кандидатите днес само да приключат заявленията си, а после да нанасят корекции.

Милен Стоянов: "Препоръката на Българска асоциация Биопродукти е да направите следното: Влезте, посочете един имот и просто приключете заявлението, затворете веднага и след това в редакция ще оправите всичко. Иначе няма смогване. Щом има нещо, което не става, което е проблем, веднага пишете в мейл листата и ще ви посочим телефони, на които да звъните за конкретния казус. Важното е това да се направи днес, за да няма санкции."

По думи на Николай Маринов, директор на Дирекция „Земеделие и регионално развитие“, около 400 човека не са потвърдили данните, заредени от контролиращите лица в новия биорегистър, споделя Стоянов и изразява съмнение, че това е така.  От асоциацията не разполагат с официални данни още. Областите, в които има най-много биопроизводители, са най-проблемни съобщава браншовикът.

Това са: Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково.

Милен Стоянов: "Това, което излезе снощи при приключване на работния ден, от 311 биопроизводители в община Панагюрище 248 са приключили. Останалите ще трябва да го направят днес."

От утре до 31 май включително стопаните ще имат възможност да правят промени по подадени вече заявления, без да търпят санкция за закъснение.

Крайният срок, в който земеделците все пак могат да се включат в кампанията, е 10 юни, но тогава ще понесат глоба в размер на един процент от дължимата сума за всеки просрочен работен ден.

Милен Стоянов: „ Специално по мярка 11 системата заработи чак този понеделник. Как практически за толкова време да успеят всички биопроизводители? Останалите бенефициенти имат технологично време през целия март, целия април и половината май месец, а ние имаме само пет дни."

Няма нормативен акт, на който да стъпим, за да обжалваме това.    

От БАБ отчитат като ненужна и ежегодната пререгистрация на производителите. Намаляването на излишната бюрокрация за фермерите ще е голямо облекчение, защото съществената им дейност е производството на храна.

Милен Стоянов: "Пререгистрацията всяка година по Наредба 3 е излишна. Всички сме на мнение, че трябва да отпадне тази пререгистрация. Когато един път съм се регистрирал като земеделски стопанин, защо трябва всяка година да го препотвърждавам? Който има фирма, вдяка година ли я пререгистрира?! – Не, прави се един път фирмата и тя съществува, докато собственикът не реши, че няма повече да съществува. Ние от БАБ многократно сме повдигали този въпрос на работни срещи. Днес отнового до дискутирахме с г-н Маринов."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво ни казахте: Трудностите със заявленията за Кампания 2020 са реални

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

ДФЗ: Областната дирекция в Кюстендил е поставена под карантина