В България вече има достатъчно добри примери за биопроизводители, които успешно се реализират не само у нас, но и извън границите на страната. Още един шанс за тях да прославят родното биоземеделие е третото издание на Европейските награди за биологично производство.

Още по темата: Регионална марка и Био център обединяват производители, преработватели и туризъм

Приемът на заявления бе отворен на 4 март, а крайният срок е 12 май. Наградите ще бъдат връчени в Брюксел на 23 септември — Деня на биологичното производство в ЕС. Те не са парични, но шансът да получите признание за труда си, популярност за бизнеса си и престиж за българското биопроизводство като цяло би трябвало да е достатъчен стимул за участие. 

Категориите, в които може да се включите като биопроизводител, преработвател или регион от България, са общо 7:

•    Най-добър биопроизводител  (по една награда за жена фермер и мъж фермер);
•    Най-добър регион за биологично производство;
•    Най-добър град за биологично производство;
•    Най-добра област за биологично производство;
•    Най-добро малко или средно предприятие за преработка на биологични храни;
•    Най-добър търговец на дребно на биологични храни;
•    Най-добър ресторант или заведение за биологични храни.

Побързайте да изтеглите и да попълните формулярите за кандидатстване.

За последните три от общо осемте награди думата има жури, излъчено от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), в който имаме и български представител за сектор „Земеделие” в лицето на Стоян Чуканов.

Ако още се колебаете дали да участвате, си задайте следните няколко въпроса: Искате ли да допринесете за по-голяма обществена осведоменост за биологичното производство в ЕС и за по-голямата достъпност на биологичните продукти в ЕС? Разработили ли сте и внедрили ли сте иновативен и устойчив проект за тази цел? Искате ли да повишите обществената осведоменост за проекта?

Ако отговорът на тези въпроси е „да“, помислете за участие в третото издание на европейските бионагради. Ако спечелите, ще получите по-голяма публичност за вашия проект или бизнес, така че нямате какво да губите.

Гледайте видеоклипове на носители на награди от предходните две издания, за да се вдъхновите.

Наградите се организират съвместно от Европейската комисия (ЕК), Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Европейския комитет на регионите, най-голямата фермерска организация в ЕС – COPA-COGECA, и Международната федерация на инициативите за биологично земеделие (IFOAM Organics Europe).