От 2031 г. 10% от храните, които се доставят по обществени поръчки, трябва да бъдат биологично произведени, предвижда новата Наредба за екологичните изисквания към определени продукти, предмет на обществени поръчки, която е процес на обществено обсъждане до 18 април т.г., научи Агри.БГ от Стоилко Апостолов, съветник на министъра на земеделието и храните за биоземеделие. 

Това са т.нар. зелени обществени поръчки, като още щом наредбата влезе в сила през тази година, 2% от всички храни и напитки, трябва да бъдат биологично произведени. С всяка година до 2031 г. делът им трябва да се увеличава с 1%. Така ще се даде шанс на нашите производители да произведат повече продукти, за да не се внасят от друго място биохрани, за да се изпълни това условие”, коментира Апостолов. 

Четете още: Работи се върху по-добра регулаторна рамка за биоземеделието

В списъка с храни, които трябва да бъдат частично биологични, са включени мляко и млечни продукти, месо и риба, масла, зърнено-житни храни, варива, зеленчуци, плодове, захарни изделия и мед, ядки и маслодайни семена. 

Да се увеличи делът на биологично произведените плодове, зеленчуци и млечни продукти, предвиждат и промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко”. Новостите предвиждат биологично произведените храни за деца да бъдат увеличени на 9 доставки, да бъдат включени малини и боровинки в доставките, както и 26 от конвенционално произведените всички биологични плодове и зеленчуци, доставяни по схемите, да бъдат произведени от български земеделски стопани.

“Това е стъпка напред, успех! Това беше заложено и в Националния план за биоземеделие. Това е един от инструментите за увеличаване на производството на биологични плодове и зеленчуци. Това, което се надяваме като ефект е, повече хора да намират пазар на продукцията си, а не да я продават на конвенционалния пазар”, коментира Стоилко Апостолов. 

Независимо от стъпките обаче, България е много далеч от други европейски страни. Стоилко Апостолов даде Франция за пример, където вече на много места 18% от всички обществени поръчки трябва да бъдат биологично произведени, което стимулира изключително много пазара и дела на биопроизводство.

Промените в наредбата за училищните схеми се обсъждат до 8 май, а в периода от 1 май до 30 юни се очаква да започне и протече на документи по двете схеми за новата учебна 2024/2025 г.