Въпреки надвисналата заплаха над определени видове пчели през последните години, броят на търговските кошери във фермите се увеличава, сочат данните на Евростат. По този показател водеща в ЕС е Румъния. 

Опазвате по иновативен начин пчелите? Кандидатствайте за награда!

Новият доклад идентифицира повече от 8 милиона кошера във ферми в ЕС през 2020 г., което е увеличение с повече от един милион в сравнение с предишните цифри.

Трябва да се отбележи, че преброяването включва само кошери във ферми, което изключва пчелите, отглеждани в малки стопанства или в индивидуални пчелини. Допълнителна особеност е Германия. Страната не брои пчелните кошери като част от фермата и затова има нулев брой в доклада.

От последните данни на Евростат разбираме и кои са страните с най-много пчелни кошери в Европа. Румъния продължава да бъде основната столица на ЕС по производство на мед с 1,5 млн. кошера във ферми. Следват я Италия и Гърция с по милион през 2020 г. След тях се нареждат Испания, България и Португалия.

В Испания и Португалия, по-специално, се намират две от най-големите концентрации на пчелни кошери във ферми в ЕС. Испанската Естремадура има повече от 300 000 кошера, следвана от португалския регион Норте с повече от 250 000 кошера във ферми. 

пчели

Това преброяване, както уточнихме по-горе, е условно. За момента то обрисува само частична картина, тъй като Белгия, Германия, Ирландия, Холандия, Финландия и Швеция нямат значителен брой пчелни кошери във фермите.

пчели

От Евростат отбелязват още, че бизнесът с пчели в Европа продължава да расте. Изчислено е, че опрашващите насекоми, сред които медоносни пчели, земни и диви пчели, допринасят с най-малко 22 милиарда евро за европейската селскостопанска индустрия всяка година.
 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелари: Ако ще се пръска с дронове, да е само нощем

Пчелар: Никога не е имало по-лоша година за акациевия мед

Електрически арфи пазят кошерите от азиатските стършели