През тази година пчеларите няма да разчитат на приходи от продажбата на акациев мед. Този продукт е дефицитен, тъй като времето не позволи акацията да цъфне добре, от студовете пък измръзнаха ароматните цветове, а малкото оцелели бяха измити от дъждовете. 

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

„Всеки пчелар иска да развие семействата и хвърля сериозни усилия, за да събере акациев мед. Това е най-желаният мед от пчеларите, защото има най-висока цена. За съжаление се очертава много лоша година за пчеларството. Изобщо няма акациев мед в страната, изключение правят няколко микрорайона“, коментира за Агри.БГ Илиян Стратиев, собственик на биологична пчеларска ферма. 

Топлата зима също си е казала думата, а накрая с априлския сняг са приключили много от семействата. 

Стратиев отглежда кошерите си в непосредствена близост до 130 дка акация и 12 000 дка с липа в района на горско стопанство „Каракуз“ и в местността "Сребърна скрипца“ до село Айдемир.

Но доброто местоположение не е достатъчно, когато времето не позволява пчелите да излизат на паша. При дъжд цветовете на акацията покафеняват и вече не отделят нектар. 

Цената на акациевият мед е висока, Стратиев не продава под 15 лева на дребно буркан от лечебната храна. 
„През последните години големите изкупвачи избягват да купуват акациев мед от България, защото повечето от пчеларите започнаха да му търсят цената. Преди производителите са били доволни и на 5-7 лв./кг, с надеждата че ще вземат някой лев“, казва още пчеларят. 

От две години Стратиев продава меда на дребно и на едро, на една и съща цена. „Така не ощетявам купувачите, които имат по-малки възможности“, казва производителят. 

Той със съжаление констатира, че през последните 20 години няма промяна в изкупната цена на меда. През 2001 г. медът се е изкупувал на 3.60 – 3.80 лв./кг, същата изкупна цена е била и преди две години – 3.80 лв./кг.

„В тази цена не се отчита нито инфлация, нито каквото и да било друго изменение в икономическата среда. Това е абсурдно, а не става дума за някоя посредствена стока. Ако хората проумеят какво е истинския мед, всеки ден ще го консумират“, казва още Стратиев. 

Според него внос на украински мед има от 7-8 години, но в последните две години, българският мед, който се изкупува и предлага, не е повече от 10%-15%. Причината е смесването с големи количества украинска стока, особено след като търговците имат право да слагат на етикета текст – Пакетирано в България. За външните контрагенти това е вече мед от ЕС.

Преди две години Илиян, който е икономист по образование е правил проучване за цените на украинския акациев мед за нуждите на колегите си. Тогава при нас акациевият мед е бил по 7.50 лв./кг на едро, а от Украйна се е внасял на 1.83 долара/кг. Това е наполовина от нашата цена, а при закупуване на количество може да има и други отстъпки. 

Пчеларството е интелигентна работа, но с доходите от него категорично не може да се издържа семейство. През последните три години на Илиян му се налага да работи през зимата в чужбина, за да може да поддържа бизнесът с пчели, който все повече прилича на скъпо хоби.