Азиатските стършели са проклятие за всеки пчелар. Ново проучване дава надежда за справяне с проблема. То е проведено от изследователски екип от университета във Виго и университета в Сантяго де Компостела и демонстрира ефективността на прилагането на електрически арфи срещу азиатските стършели в пчелините, информира Campogalego. 

Кампания 2023: Готови са правилата за хуманно отношение и околна среда

Хищничеството на Vespa velutina засяга целия рояк - от динамиката на търсене на храна на пчелите до размножаването и общото му оцеляване. Затова учените предлагат използването на електрически арфи на входа на кошери в комбинация с други мерки - като например премахване на гнездата в близост. 

За да докажат ефективността на електрическите арфи, учените са провели изследване в три галийски пчелина. Изводът им е, че те намаляват въздействието на азиатските стършели върху популацията от пчели с почти 90%. 

Като цяло защитените кошери показаха 88,8% по-малко натиск от хищничество в сравнение с незащитените. Процентът на уловените стършели пред кошерите варира между приложените третирания, но показва обща тенденция да се увеличава с напредването на лятото, следвайки естествения тренд на популацията, пише в проучването. 

Друг въпрос, наблюдаван по време на изследването, е важността на достъпа до ресурси. При незащитените кошери се наблюдава по-ниско ниво на хранителни запаси в кошерите. Така наличието на електрически арфи се отразява положително върху оцеляването на пчелните семейства. Проучването показва още, че „работниците от рояците без електрически арфи имат 6,7% по-малко телесна маса от индивидите от защитените кошери“. То заключава, че нововъведението значително допринася за смекчаване на въздействието на инвазивните насекоми. 

Какво представляват електрическите арфи и как се подреждат?

Изследването е проведено в три пчелина в югозападната част на Понтеведра, с различни екосистеми и контекст на околната среда. Във всяка една от тях е имало две зони, съставени от по шест кошера, едната с електрически арфи, а другата без, и отдалечени на повече от 20 метра. Кошерите са били поставени в в редица с разстояние от 20 до 30 см между тях и с вход, разположен в същата посока.

Електрическата арфа е изобретение на галисийските пчелари и се състои от рамка с паралелни вертикални кабели, последователно свързани към положителния и отрицателния полюс на електрическа верига. Стършели получават токов удар всеки път, когато докоснат два последователни проводника. Това ги парализира за няколко секунди и те падат в долна клетка с мрежести стени. Дребните насекоми може да се измъкнат от капана, но не и едрите, каквито са азиатските стършели. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Натрий за повече опрашващи насекоми

Семейство пчелари подхваща образователна инициатива

Правилата за пчеларите са изготвени