Притеснения за пазара, оптимизиране на разходите и нарастващ интерес към безоранните технологии. Това се забелязваше при родни зърнопроизводители, които Агри.БГ срещна в Стара Загора по време на първото издание на изложението за агромоделизъм MINI AGRO EXPO 2024.

Закономерно - крайни оценки на Закона за земята

„Зле е положението. Разходите се увеличиха, цените на препаратите са нагоре, а цените на продукцията са наполовина. Пшеницата е много надолу, под 30 стотинки е в момента”, коментира Йордан Ганчев от Бургаско.

Той лично е основният механизатор във фамилното стопанството от малко над 13 000 дка със зърнено-житни култури. Младият земеделец споделя, че за момента есенниците им са в добро състояние, предстой засяване на пролетниците, но настроението не е добро. 

От години Ганчеви прибягват към безоранните технологии, а Йордан е убеден, че особено в настоящата ситуация по-малкото обработки са добър вариант, защото свалят разходите в производството.

„След жътвата влизаме с дисковата брана, на по-късен етап – пак и после засяваме. А за пролетниците – дискуваме, февруари месец пръскаме и влизаме директно да сеем, няма нито оран, нито култивиране.

Доволни сме. Разходите са по-малко, спестява се от гориво, амортизация на машини. А добивите са прилични и дори по-добри от някои, които орат или продълбочават, разказва 25-годишният фермер.

Гроздан Грозданов е зърнопроизводител от  Брезник и обработва около 7000 дка. Пшеницата му се развива добре и за разлика от в други райони при тях има почвена влага. Но и той споделя, че за последните 12 години, в които е земеделец, изминалата е най-лошата. 

Ако вървят нещата така в земеделието, може да минем и на No-Till технология. Засега още не използваме, но ще видим още една-две години как ще са нещата и може да тръгнем в тази посока”, заявява Грозданов.

Земеделците споделят още, че тази година остават само с надеждите за благосклонност от страна на природата, което да даде шансове за по-добра реколта. Това пък от своя страна повдига друга болезнена тема в родното земеделие – напояването.