Заради сухите есен и пролет, както и рекордно ниските валежи от 1 септември до сега, посевите с пшеница са малко по-назад в развитието си от една нормална година. 

Андрей Мачуганов: Люцерната има по-добър пазарен потенциал от зърнените култури


Това съобщи за Агри.БГ Андрей Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешка област. „Плюсът обаче е, че поради сушавото време почти няма болести на полето при пшеницата. Вероятно от тук нататък тепърва може да се появят, но традиционно в по-влажни пролети наблюдаваме по това време нужда от фунгицид, докато в момента тепърва предстои да планираме пръскането на пшениците“, коментира той. 

Огледите на Мачуганов показват, че заплевеляването на посевите е в различна степен, но, влизайки да пръскат превантивно с фунгицид плюс хербицид, стопаните ще могат да овладеят ситуацията. 

Андрей Мачуганов: Доброто състояние на есенниците е изключително важно, тъй като при тези ниски цени на реколтата, ако резултатите от полето са лоши, фалитите са неизбежни.  


Есенната суша предизвика късно поникване на посевите и те не можаха да братят много в нашия регион. Благодарение на топлата зима обаче нямаме големи поражения от измръзване. След като подхранихме пшеницата и с помощта на февруарските дъждове, посевите се стабилизираха, но в момента все още сме доста назад в развитието в сравнение със Старозагорско и Пловдивско“, сподели Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. 

Забавянето на развитието при ечемика доста е притеснило стопаните от региона, тъй като полетата са станали жълто-кафяви. „Сега и при него нещата тръгват, искаме още дъждове, защото посевите са подхранени скоро и все още не могат да усвоят добре торовете, понеже са слаби“, казва Киров, който засега е оптимист за есенниците. 

Той не подминава обаче равнодушно цените на торовете, които зърнопроизводителите ползват. Карбамидът върви по около 900 лв./тон, а амониевият нитрат е около 620 лв./тон. И двете цени са много високи за стопаните. В същото време зърно от старата реколта се продава по 310-320 лв./тон, а на зелено търговците дават по 280 лв./тон. 

„Разходите на декар са около 240-250 лева. При цена от 300 лв./тон, добивите ни трябва да бъдат поне 800 кг/дка, което нашите стопани не могат да постигнат. В теорията може да има такива прогнозни добиви, но на практика не се получава“, убеден е опитният зърнопроизводител. 

През миналата година карбамидът е купуван по 1700-1800 лв./тон, а сега е 850-900 лв./тон, но тогава сделките за жито ставаха на 550-600 лв./тон. 

Преди началото на войната в Украйна цените на амониевия нитрат се съпоставяли със стойността на пшеницата в съотношение 1:1. С един тон жито се е купувал един тон амониев тор. Тази „формула“ вече изобщо не е актуална, тъй като амониевият нитрат е двойно по-скъп от готовата продукция.

В същото време пазарът почти е замрял и никой не купува зърно. Това е притеснително и за търговците, които споделят, че такава ситуация на пазара на зърно не е имало – свръхпредлагане и липса на купувачи. „Не се вижда и тенденция за изкупуване в скоро време, а новата реколта идва. Притеснени сме“, казва още Николай Киров.