Над 400 агромашини и техника на най-големите световни брандове включваше първото издание на изложението MINI AGRO EXPO 2024, което се проведе в Стара Загора.

Тревоги, но и стабилизация на пазара на агромашини

Първото по рода си събитие у нас за агромоделизъм събра 12 колекционери с разнообразни и уникални колекции. Организатор на събитието бе 25-годиишният Тенко Пътев, аграрен инженер по образование, механик на селскостопанска техника по професия и закърмен с любов към земеделието. Самият той представи над 80 впечатляващи мини агромодела.

Тук има абсолютно всичко, което е на световния пазар за агромоделизъм – най-новите модели на машини от всеки един световен производител,  неща, които са уникални за света, които са ръчна изработка, ръчно състаряване на моделите, изцяло нови модели, правени от 3D принтер… Всичко, което може да видите в световен мащаб, можете да го видите и тук”, разказа пред Агри.БГ Пътев.

Посетителите на изложението можеха да се насладят на детайлните макети на тракторите, комбайните, флагманските модели на JOHN DEERЕ, CASE, CLAAS, NEW HOLLAND, MASSEY FERGUSON и други, както и на всякакъв вид прикачен инвентар, камиони, товарачи, селскостопански постройки с всичко налично в тях до най-малките детайли. Модели на 100-годишни реликви и на машини от недалечното минало връщаха в историята на селското стопанство.

Изложението MINI AGRO EXPO 2024 вълнуваше и със своите най-малки участници – ентусиасти, колекционери и наследници на земеделци. Младият механик Тенко Пътев приема като кауза това да даде поле на тяхната страст към колекционерството и селскостопанските машини.

Моето послание към тези деца е за отговорност, пазене, уважение, защото трябва да уважават своите колеги, да пазят своите модели и да се грижат за тях редовно. Това изгражда едни много важни навици занапред във времето”, убеден е Пътев.

Вижте повече във видеото.