Много пъти сме ви споделяли за технологични продукти, насочени към подобряване на управлението на пчелните кошери. Поредният пример за компания, чиито усилия са насочени към модернизирането на пчеларството, идва от Гърция. Става дума за проекта Smartbeeing, който има за цел да проучи факторите за подобряване на производителността на пчелите. Той използва като основа една практика на опитните пчелари - вслушването в шума от кошерите, пише Ypaithros.

Пчелар: Пазарът на мед на едро е блокиран

Учените зад Smartbeeing са се устремили към създаването на умни кошери, с които организацията и управлението на всеки кошер се осъществяват по-ефективно посредством набор от информационни и комуникационни технологии, както и достъпи като цена автоматизирани решения. Те успешно стартираха тестовете на своята система миналия април.

Проследяването на състоянието на пчелите става чрез система за измерване на звука от пчелните кошери и други параметри на околната.

Впоследствие анализираме и прилагаме алгоритми за разчитане на жуженето, за да доловим признаци за заплаха от болести по пчелите, казва Константинос Сиозиос, професор по физика.

Поведението на пчелата е индикатор за пчеларя. Затова, ако той може да наблюдава различните явления в живота й, това ще му помогне своевременно да прилага контрамерки и съответно да спаси своите пчели, допълва ученият.

По думите му системата осъществява ранна диагностика на осиротяване, засича продължителното наличие на неоплодена майка и прави ранна диагностика на заболявания, свързани с условията в кошера. Тя може да проследи качеството на храната и наличността на такава в кошена и в околната среда.

Идеята ни е системата да засича явленията ден-два преди да се случат. Така пчеларят има време за реакция, допълва Сиозиос.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Фатме Наим

Как така пчелари са извършили разходи, преди да знаят, че ще бъдат разрешени?

Захарта не е фураж за животните