Пореден сезон е проблемен за пчеларите в Северозападна България. Никой не изкупува мед на едро, установи репортерско проучване на Агри.БГ.

Четете още: Цените на зърното са под натиск от всички страни

 

„Миналата година цената стигна до 4.20 за килограм на едро, а тази година и на 3.80 никой не го търси. Не мога да си обясня защо се случва това, но международните пазари изглеждат като напълно блокирани. Заради войната в Украйна ли е, заради друго ли е, незнам, но положението е лошо“, обяснява пчеларят Иван Георгиев.

За сега медът се търгува само на дребно. В буркан от 900 грама цените варират от 10 до 12 лева. На свободния пазар има и плахи опити за по-едри продажби в тенекия например и в тези случаи цената е по-ниска. Друг вариант, който стопаните пробват е да продадат 4 или 5 буркана в пакет на по-ниска цена.

„Идеята явно е пазарът да тръгне някак, защото иначе хората остават на тотална загуба. И ако тази година продадат по 1200 – 1500 буркана на дребно, догодина ще се наложи да намалят пчелина. Да, но и кошерите ще се продават трудно, защото браншът има сериозни проблеми вече 2 години и това вече е известно. Кой ще се навие да започва тепърва и да търси кошери?!“, коментира още Иван Георгиев.

Според него това ще правят само стопаните, които са ангажирани с финансиране по програми, защото те имат задължението да увеличават пчелините всяка година. А липсата на пазар на меда на едро ще удари най-сериозно онези стопани, които не са регистрирани по Наредба 26.