Прогнозите, че пандемията от коронавирус ще доведе до дефицит на хранителни продукти, не се отнасят до Турция, пише изданието dailysabah.com, допълвайки, че страната няма проблем със селското стопанство и най-вече със зърнените култури.

Какви са тенденциите в цените на месото и млякото?

На фона на мерките срещу коронавируса земеделският отрасъл в Турция е със стратегическо значение. Правителството работи за предотвратяване на различни проблеми с доставките на храна в страната.

Покрай удовлетворяването на вътрешните потребности от храни Турция увеличи своя експорт на земеделска продукция по време на пандемията, особено към европейските пазари, където веригата на доставки на храни се сблъсква с препятствия поради дефицита на чуждестранна работна ръка.

Агроанализаторът Орхан Озчаталбаш казва, че Турция, която произвежда около 20 млн. тона пшеница на година, има достатъчно от културата за покриване на вътрешното потребление.

През близките 3-4 години не може да се очаква глад в страна, която е засяла с пшеница 7 млн. ха земя преди избухването на епидемията. Това може да бъде променено, само ако се сблъскаме с климатични катаклизми, допълва Озчаталбаш. Той коментира спирането на износа на пшеница от Русия в качеството на протекционистка мярка заради коронавируса.

Озчаталбаш изтъква, че Турция внася пшеница от Русия за производството и износа на промишлена продукция – например бисквити, брашно, макаронени изделия и други, а не за вътрешно потребление, включително за хляб.

Според експерта за последните две десетилетия страната е внесла 60 млн. тона пшеница, а за същия период е изнесла продукция, еквивалентна на 70 млн. тона пшеница.

Турция, която през последните 10 години е увеличила износа на брашно два пъти, а износа на макаронени изделия над 6 пъти, представлява най-големият в света износител на брашно и вторият по големина износител на макаронени изделия, отбелязва Озчаталбаш.

Колкото до проблема с дефицита на сезонни работници в селското стопанство, експертът е на мнение, че страни като Италия и Испания изпитват трудности с работниците-мигранти и ако в близко време те не поемат контрола над ситуацията, ще се сблъскат с големи трудности в земеделското производство.

В период, когато границите са затворени, някои страни, включително Италия, Франция и Холандия, ще имат трудности с наемането на чуждестранни работници, такива от България, Румъния и Мароко. Следователно ще настъпи колапс под формата на съкращаване на земеделското производство, използване на запаси в зависимост от вноса и т.н.

Турция има голямо преимущество, тъй като има сезонна работна сила в селското стопанство. Решенията и мерките, взети от Министерството на селското и горското стопанство по отношение на хигиената, жилищата и медицинското обслужване на сезонните и постоянни работници и техните семейства, имаха важно значение, добавя Озчаталбаш.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Министърът на селското и горското стопанство на Турция Бекир Пакдемирли обяви, че ще субсидира 75% от покупката на семена за фермерите в 21 земеделски провинции в цялата страна, за да предотврати задържането на пролетната сеитба. 

Освен това министерството е провело изследване в определени провинции за възможност за увеличаване на засетите площи със зърнени, бобови и маслодайни култури с цел осигуряване на продоволствената сигурност на страната. Тази година по прогноза се очаква допълнителна реколта от зърно в размер на 80 000 тона.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прогноза: Последиците на коронавируса върху земеделието ще се усещат и догодина

Износът на зърно по море сякаш е замръзнал

Десислава Танева: Магазините нека се снабдяват от местни фермери