За една седмица през морските пристанища у нас не са изпратени товари с нито една зърно-маслодайна култура. Това сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието. 

Пролетната сеитба изостава

Тъй като в периода от 23 до 29 март през варненския порт не са минали никакви количества с пшеница, ечемик и рапица, изменението на експорта на годишна база се запазва. При пшеницата има намаление с 4,9%, а при ечемика и рапицата – увеличение съответно с 254,1% и 7,3%.

При експорта на слънчоглед и царевица положението е същото. Общо за периода от началото на месец септември 2019 г. досега експортът на царевица през порта е с 12,9% спрямо година по-рано, а при слънчогледа – с цели 40,5%.

По отношение на средните изкупни цени пазарът на зърнени и маслодайни култури в страната също е спокоен. На седмична база те са без съществена промяна. Незначително поскъпване (с по 0,3%) се отчита при хлебната и фуражната пшеница, а поевтиняване (с 0,6%) – при слънчогледа. 

Цените на царевицата и ечемика се задържат на нивата от предходната седмица.

Сравнявайки със същия период на 2019 г., хлебната пшеница е поевтиняла с 5,9%, а фуражната – с 4,7%. Слънчогледът продължава да се търгува на чувствително по-високи ценови нива спрямо година по-рано – с 18,9%. При царевицата също има увеличение на цената, но по-слабо изразено – с 3,6%.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон

Кризисни мерки: Ограничават ли се агротехническите мероприятия?

Зърнопроизводител: Пшеницата ще поскъпне, Китай ще попълва запасите си