Министърът на земеделието Десислава Танева призова собствениците на търговски обекти да направят допълнителни усилия, за да организират снабдяването на магазините си с продукция от местни фермери.

Браншовици: Малките фермери са най-застрашени от бедност в кризата

Заради извънредното положение във връзка с пандемията от коронавируса сега износът е затруднен и това е най-големият проблем при нас в сектор „Земеделие“, каза министърът пред Нова телевизия.

„Производството на българския земеделски производител – плодове, зеленчуци и животни, всички тези сектори произвеждат в обем, който може да бъде потребен от обичайното потребление в България. Въпросът е как то да стигне до единствените точки за продажба в тази криза, а това са магазините за хранителни стоки“, обясни Десислава Танева.

Тя се обърна специално към търговските вериги да се обърнат към местните земеделски производители. По тази тема вече са проведени няколко срещи. Всеки е наясно, че живеем в условията на здравна криза, пандемия, а опазването на здравето и поминъка в страната е национален приоритет. 

„Ако ние успеем логистично или по други начини – включително и извънредни законови начини, ако се наложи – да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители, ще решим няколко въпроса. Ще премахнем риска от проблеми в доставките, от проблеми при самата храна, от това, че тя ще стои повече по границите“, обясни Десислава Танева. 

Нейната позиция е, че този въпрос не бива да се урежда с принудителни мерки. Важна е целта първо да се доставят и да се продават българските производства. 

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Министерството на земеделието е наясно, че за търговските обекти снабдяването от дребни български производители не е лесно, но усилията си заслужават. Факт е също, че голяма част от фермерите не разполагат с необходимите бази за сортиране, логистика и нямат възможността за толкова големи договори. 

Като добър пример Танева посочи Франция и Германия, където търговските веригите без някой да ги задължава законово, са проявили разбиране и са увеличили доставките от местните, регионалните производители. 

„Да, призовавам ги да направят това и у нас. Първият ни тест – това са агнетата за Великден. България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждата от агнешко на всяка българска трапеза и отгоре даже“, каза министърът.

На дневен ред сега е и темата за българските оранжерийни домати, краставици и пипер, които получават финансова подкрепа. Сега в министерството се прави анализ на преработващите предприятия за оранжерийните производители.

Категорично можем да се самоизхранваме. Операторите трябва да направят тези допълнителни разходи, усилия регионалните производители да влязат в магазините. Грижата за човека е най-важната в днешно време. Да е здрав и да има поминък, обобщи Танева.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

В отговор на въпрос тя потвърди, че според всички известни досега научни становища няма риск от пренасяне на коронавируса чрез храната. Колкото до опаковките, нейният съвет е да се поддържа по-високо ниво на хигиена и да се носят маски.

„На практика заразяването идва от кихане, от говорене, от кашляне, от това, което ние бихме могли да разпространим върху определени повърхности. Така че храната трябва да се опакова“, припомни министърът.

По повод идващите Великденски празници Десислава Танева подчерта, че сме в пандемия и трябва преди всичко да спазваме всички мерки за намаляване на риска от заразяване.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

„Зелени коридори“ - ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци?

Как да преживеете пандемията, ако сте зеленчукопроизводител

Фермерите продължават работа с едно наум