Извънредната ситуация с коронавируса поставя земеделските производители във все по-трудно положение, а последиците от това ще се наблюдават през цялата 2020 година и след нея. Това се казва в доклад на най-мощната фермерска организация Копа-Коджека, пише Euroactiv.

Опустошителна липса на кадри в земеделието - кои са най-потърпевшите в ЕС?

Докладът анализира всеки селскостопански сектор и предизвикателствата, пред които е изправен – забавен износ, труден достъп до работна ръка, промяна в потребителските нагласи. 

Търсенето на преработени продукти за супермаркета се увеличава за сметка на сезонни храни или такива, които не са от първа необходимост, като агнешко месо например.

Промяната на потребителските предпочитания предизвиква ефект и в други сектори, като по-специално нараства търсенето на пшенични продукти като брашно, хляб и тестени изделия. Това оказва натиск върху преработващата промишленост, която се бори за бързи доставки на зърно.

След първоначален пик на търсенето, пазарът на плодове и зеленчуци отслабна и цените падат. Затварянето на хотели и ресторанти също създаде критична ситуация. Но очакванията са търсенето на плодове и зеленчуци да остане силно през карантинния период, се посочва в доклада на фермерската организация, която излиза и с няколко конкретни предложения към Европейската комисия (ЕК).

Предложение 1: По-дълъг срок на Кампания 2020 и по-големи авансови плащания

Според нейните членове ЕК следва да увеличи периода на кандидатстване за директни плащания, както и максималния размер на авансовите плащания.

„Нужни са по-опростени процедури и дерогации от някои задължения, за да се избегне рискът от намаляване на производствения потенциал“, убедени са от Копа-Коджека.

Предложение 2: Двугодишен преходен период

Позовавайки се на преходния регламент, който трябва да гарантира, че земеделските стопани имат плавен и стабилен преход от тазгодишната ОСП към следващата, докладът посочва, че продължителността на прехода ще бъде „решаваща“.

„Ние вярваме, че едногодишният преход, предложен от Комисията, не е достатъчен. Затова предлагаме да имаме преходен период, който продължава не повече от две години, за да позволим плавен преход към нов модел на доставки“, обясняват от европейската организация.

Предложение 3: Зелени коридори за сезонни работници

Докладът подчертава, че индустрията вече е изправена пред големи предизвикателства със заетостта поради ограниченията на движението на работниците. Прогнозите са, че те ще продължат през следващите няколко седмици, а последиците от това ще се в дългосрочен план.

Ето защо от Копа-Коджека призовават да се запази движението на сезонните работници между регионите и държавите членки, като в същото време отговаря на необходимите изисквания за обществено здраве. „Как това може да се осъществи в момента, предстои да видим“, заключават от фермерската организация.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Земеделската комисия в Брюксел: Гласуването на ОСП ще е през септември

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света