Русия постави на мушка украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав – в град Рени, съобщи "Ройтерс". Украинският град бе атакуван с дронове близо четири часа в понеделник, 24 юли.

Производител: Няма сделки със зърно, новата реколта стои в стопанските дворове

Всичко това се случи дни, след като Европейският съюз обяви, че търси алтернативни маршрути за украинското зърно. В последните дни под обстрел бяха складовете край Одеса, както и пристанищата Одеса и Николаев.

Износът на украинско зърно през черноморските пътища стана опасен, а вече и невъзможен, след като Кремъл обяви спирането на зърнената сделка. Само дни след това Москва предупреди, че корабите, които плават към украинските пристанища на Черно море, ще бъдат считани за вражески обекти.

Украйна смята, че възможният алтернативен маршрут води към териториалните води и изключителната икономическа зона на Румъния.

От своя страна румънският президент Клаус Йоханис заяви, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна, както „и досега половината от украинското зърно се изнасяше през Румъния“.

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че Германия работи съвместно със съюзниците си, за да гарантира, че украинското зърно няма да бъде оставено да изгние в силозите. Намерението е да се уреди износът на зърно с жп транспорт.

Според изпълнителният директор на украинската Агенция за възстановяване и развитие Олександър Солонтай пък от икономическа гледна точка е трудно морският коридор да бъде заменен с нещо друго.