За трета поредна нощ Русия бомбардира украинските пристанища. Страната предупреди за нова заплаха срещу обвързани с Украйна кораби, за които САЩ коментира, че това означава Москва да атакува кораби в открито море. Междувременно губернаторът на Одеска област съобщи, че има един убит при руско нападение срещу украински пристанищни градове.

Четете още: Русия удари второ украинско пристанище по зърнения коридор

Дни след като Русия се отказа от зърнената сделка нови сигнали сочат, че Москва е готова да използва сила, за да възстанови блокадата си в Украйна и да повиши глобалните цени, пише “Ройтерс”.

Москва съобщи, че няма да участва в зърнената сделка, ако не получи по-добри условия за собствените си продажби на храни и торове. Организацията на обединените нации (ООН) пък коментира, че решението на Русия заплашва продоволствената сигурност на най-бедните хора в света.

Киев се надява да възобнови износа без участието на Русия и заяви в сряда, че създава алтернативен маршрут през водите на съседната си страна от НАТО - Румъния. Но нито един кораб не е плавал от украинските пристанища, откакто Москва се оттегли от сделката в понеделник.

Откакто се отказа от сделката, Москва изстрелва ракети през нощта по двата най-големи пристанищни града в Украйна - Одеса и Николаев. Взривени са и жилищни комплекси.

Четете всичко най-важно в нашата специална рубрика за зърнените коридори

В най-крайната си заплаха досега руските военни обявиха, че ще смятат всички кораби, които се отправят към украинските води от четвъртък сутринта за потенциално опасни. В съобщението се казва още, че се обявяват части от Черно море за опасни.

Вашингтон разтълкува съобщението по следния начин: “Москва може да атакува кораби в открито море”.

Борсова ситуация

Фючърсите на пшеницата в САЩ се повишиха с допълнителни 1,5% в ранните часове на четвъртък, след като скочиха с 8,5% в сряда. Това е най-бързият еднодневен възход от първоначалните дни на нашествието на Русия през февруари миналата година.

И Украйна, и Русия са сред най-големите износители на зърно и други хранителни продукти в света. Организацията на обединените нации казва, че изтеглянето на десетки милиони тонове украинско зърно от пазара би довело до недостиг в световен мащаб.

В коментари в сряда руският президент Владимир Путин припомни исканията си, за да се върне към зърнената сделка. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък заяви в нощното си телевизионно обръщение, че атаките на Русия срещу пристанищата на Украйна са доказали, че "тяхната цел е не само Украйна, но и животът в страната".

Пристанищата, които Русия бомбардира на този ден, държаха около милион тона зърно, каза той.

"Именно тази сума вече трябваше да бъде доставена на Африка и Азия", каза той, добавяйки, че терминал, повреден в сряда, е държал 60 000 тона зърно, предназначено за износ към Китай.