Зърнените терминали на две от трите украински пристанища, които бяха част от прекратената в понеделник сделка за износ на украински храни през Черно море, са повредени от руски въздушни атаки, след като Киев съобщи за повреди и в Черноморск.

Четете още: Производители: Със смесени чувства посрещаме новината за затворения зърнен коридор

Русия атакува за втори пореден ден най-голямото украинско пристанище - Одеса, като според Киев ударът във вторник е бил "адски", пише Ройтерс.

Одеса, Черноморск и Южний бяха трите украински пристанища, на които корабите със зърно можеха да се товарят според условията на зърнената сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която осигуряваше безопасен морски коридор до Босфора.

Москва обяви, че се оттегля от нея в понеделник, а в сряда даде три месеца на ООН да изпълни условията й, за да се върне на масата на преговорите.

Още: Четете всичко най-важно в нашата специална рубрика за зърнените коридори

Украйна обвини Русия в сряда, че умишлено е нанесла удари по зърнени терминали и инфраструктура в черноморското пристанище Одеса, а Министерството на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата съобщи, че е пострадало и пристанището в Черноморск.

ВВС в Украйна съобщи, че в сряда 63 ракети и дронове са били изстреляни в цялата страна от Русия, фокусирани главно върху инфраструктурата и военните съоръжения в региона на Одеса.

Въздушната защита е свалила 37 от тях, по тяхна информация.

Значителна част от инфраструктурата за износ на зърно в пристанище Чорноморск югозападно от Одеса е повредена, заяви министърът на земеделието Никола Солски и добави, че са унищожени 60 000 тона зърно.

"Руските терористи абсолютно умишлено се насочиха към инфраструктурата на зърнената сделка", каза украинският президент Володимир Зеленски в приложението за съобщения "Телеграм", добавяйки, че "всяка руска ракета е удар не само срещу Украйна, но и срещу всички в света, които искат нормален и безопасен живот",  пише Ройтерс.

Властите съобщават, че зърнената инфраструктура на международни и украински търговци и превозвачи като Kernel, Viterra, CMA CGM Group е претърпяла щети при въздушните нападения.

Във вторник Зеленски каза, че черноморската сделка може да продължи без руско участие и че Украйна работи върху варианти за спазване на ангажиментите си за доставки на храни. На това Кремъл излезе с предупреждение за възможни рискове за корабите.