Високите разходи за живот продължават да вълнуват румънския премиер Марчел Чолаку. Наскоро той бе на официално посещение в Германия за среща с канцлера Олаф Шолц и други германски официални лица, където се увери, че цените на храните в супермаркетите там са по-ниски от тези в Румъния. Министър-председателят остана изненадан от разликата, информира Agrointel.

Още една българска земеделска организация се готви за членство в Copa - Cogeca

Откритието провокира Чолаку да заяви, че трябва да спрем “да се правим, че не виждаме, че определени цени на някои основни продукти са по-високи, отколкото в Германия”. Той допълни, че трябва да се вземе предвид и покупателната способност на германците и румънците. 

“Има нещо, което не работи”, заяви премиерът.

От няколко месеца в Румъния е влязла в действие наредба за таван на цените на пакет от основни хранителни стоки. Румънците ще могат да пазаруват на по-ниска цена и след 1 август. В тази връзка Марчел Чолаку благодари и на търговците, че са приели предложените от правителството мерки.

Аз съм твърде убеден, че от август цените на 14 продукта ще се понижат, допълни премиерът. 

В края на юни кабинетът, ръководен от Чолаку, одобри извънредна наредба относно понижаване на цените на храните. Мярката ще доведе до поевтиняване на няколко основни продукта, по-точно 14. Сред тях са мляко, хляб, царевица, плодове, зеленчуци и яйца. 

Мярката ще бъде в сила три месеца и се въвежда след успешните преговори между изпълнителната власт и големите румънски вериги магазини. За нарушителите й са предвидени глоби 40 000 и 788 500 лв.

Чолаку подчерта, че поевтиняването на хранителните стоки няма да бъде за сметка на фермерите. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Румъния затяга износа през Констанца

Търпението на Румъния се изчерпва

Румъния обмисля да спре вноса на мед и месо от Украйна