В последните дни румънските медии обърнаха сериозно внимание на мерките, които местното земеделско министерство обмисля, за обезпечаване на собственият си износ.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Те целят да дадат на румънските фермери приоритетен достъп до пристанището Констанца по време на сезона на прибиране на реколтата, което може да ограничи доставките на зърно от Украйна.

Припомняме, че след като украинските пристанища на Черно море бяха блокирани в следствие на руската инвазия, пристанището в Констанца, на свой ред беше блокирано от огромни количества украинско зърно.

Но пред пристанището сега се задават нови проблеми и то едва ли ще се справи с количествата зърно от Румъния и Украйна в началото на жътвата, след няколко седмици. „По време на дискусиите с Брюксел и Киев Министерството на земеделието на Румъния ще предложи оптимизиране на търговските зърнени потоци в пристанището на Констанца, за да защити местните фермери по време на жътвата“, казаха от Министерството на земеделието пред Ройтерс.

При максимален капацитет през пристанището в Констанца са изнасяни до 25 милиона тона зърно годишно. Румъния е един от най-големите производители на зърнени култури в ЕС.

Консултантската фирма Agritel изчислява, че тази година Румъния ще прибере 8,76 милиона тона пшеница, докато асоциацията Coceral залага на 9,57 милиона тона пшеница. Румънската консултантска фирма AGRIColumn е още по-оптимистична в своята прогноза, залагайки на реколта от 10,5 милиона тона пшеница.

Същата агенция изчислява, че през сезон 2023/2024 г. Румъния ще разполага с 21 милиона тона зърнени и маслодайни култури за износ. 

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 220 евро/тон, фуражна пшеница – 197 евро/тон, царевица – 195 евро/тон, ечемик – 185 евро/тон, слънчоглед – 400 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!