Без преувеличение може да се каже, че в момента Саудитска Арабия е сред водещите страни, когато става дума за иновативно земеделие. Там се влагат огромни средства за революционни технологии и продоволствена сигурност. Едно от доказателствата е наскорошното включване на една от фермите в Саудитска Арабия в Рекордите на Гинес.

Млад фермер: Спрете да говорите за пари, те убиват желанието за работа 

В Уади Бин Хашбал, регион Асир, може да видите с очите си най-голямата устойчива ферма в света. Тя се простира на 3,20 млн. квадратни метра. Във фермата се прилагат съвременни земеделски практики и технологии. Разделена е на две части, всяка от които има бетонен резервоар с капацитет от 500 кубични метра, заедно с автоматични напоителни мрежи за ефективно използване на водата за всички култури в двете полета. Фермата се състои от пет оранжерии с контролиран климат, които използват пречистена вода за напояване, с надзор от експерти и специалисти за оптимизиране на използването на вода.

Най-голямата устойчива ферма в света се състои от 50 полета, предназначени за отглеждане на овощни дървета, като се предвижда култивиране на допълнителни 20 полета в близко бъдеще. 

Във фермата се отглеждат различни плодове и продукти като лимони, портокали, мандарини, нарове, грозде, смокини, бадеми и маслини. Освен това в нея растат над 14 000 дървета, включително 1000 дървета Лоте и 400 бадемови дървета.

Фермата в Уади Бин Хашбал, регион Аси, се управлява от Министерството на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия. Очаква се тя да допринесе за подобряване на самозадоволяването с храна и опазването на околната среда. Използва се и като изследователски център с пет защитени и климатизирани ферми, предназначени за изследователски дейности.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Румънската ферма, в която се произвежда мляко без казеин

ферма, за да бъде рентабилна?

Симеон Хаджиев: Не се чува гласът на истинските животновъди