Сегашните пазарни условия поставят нови предизвикателства пред животновъдите. Колко млечни крави трябва да има в една ферма, за да бъде рентабилна? На тови въпрос отговаря Йонуц Лупу, изпълнителен директор на Асоциацията на животновъдите HOLSTEIN RO, пише agrointel.ro.

Как го правят: Разумно животновъдство с две ръце и робот

Малка ферма = малки проблеми, голяма ферма = големи проблеми. Така работи животновъдният сектор, когато става дума за млечни крави, смята румънецът.

За да даде по-ясна представа, той дава пример със Западна Европа.

Там можем да видим нидерландски, френски и западногермански семейни ферми със 180 глави. Говорим за по-голям брой лактации - пет, дори повече. Стигнем ли до стопанствата в Унгария, САЩ, Северна Италия - там нещата стоят по-сериозно, казва Лупу.

По думите му, в Румъния има и от двата модела. През последните години има все повече
ферми в района на Трансилвания, покрай планинската верига Карпати. В стопанствата има доста млади хора, което е обнадеждаващо.

Колко животни трябва да има една ферма, за да стане печеливша?

Увеличаването на броя на животните в стопанството върви ръка за ръка с ръст на инвестициите, казва Йонуц Лупу.
 
В момента, от икономическа гледна точка, независимо от размера, има хронични финансови проблеми за достигане на рентабилност, допълва той.

Ако говорим от гледна точка на управлението на фермата, ясно е, че ферма с над 200-250 глави е тази ферма, която може да оцелее. И сега можем да говорим за окръзи в района на Трансилвания, където има ферми със 100-150 животни, които растат, развиват се, продължи Лупу.

Фермерите все повече се насочват към преработката

За Лупу достъпът на производителите до пазара ще става все по-труден.

През последната година говорихме много за отношенията, които имаме във веригата производител-преработвател-супермаркет. Ясно е, че има апетит на фермерите да отидат в зоната за преработка, това е нормално. Единственият ни проблем е да продаваме и в момента. Съвременната търговия на дребно ни отвежда в зона на противоречия, така да се каже, ако анализираме последните месеци. Тоест достъпът до пазара е труден и ще бъде все по-труден, категоричен е той.

Ясно е, че имаме нужда от популяризиране и трябва да популяризираме традиционното румънско мляко и продукти. Рекламата през следващите пет години трябва да бъде един от нашите фокуси, допълва Лупу.

Без да покажем ценностите на румънските производители, няма да можем да оцелеем, смята експертът.

Изпълнителният директор на HOLSTEIN RO посочи още, че на румънския пазар има производители, които успешно са направили крачка към преработката.

Имаме продукти, с които да се гордеем. В нашата организация има седем фермери, които направиха крачка към преработката, това се случи преди 6-7 години и виждаме, че те все още са на пазара и продукцията им се цени. Те успяват и устояват на пазара. Разбира се, всичко се случва с възходи и падения, но те са там, завършва Йонуц Лупу.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От 22 юни фермери кандидатстват за краткосрочни кредити

ДФЗ преведе 141,2 млн. лв. по Ковид помощта

Дамите в селското стопанство: Кристел Мартин