Млякото без казеин е перспективна ниша, в която се е прицелила голяма ферма в Румъния. Именно нейна продукция скоро ще се появи в магазините в ЕС, както и във вътрешността на страната. Компанията ще бъде първата, която предлага такова мляко, пише румънското издание Economica.

Животновъди към министерството: Ще ни затриете поминъка заради субсидии

Кравите, които вече произвеждат мляко без казеин, се намират в окръг Прахова. Ти принадлежат на холдинга EcoFerm, част от групата CrisTim, лидер на местния пазар на колбаси и готови за консумация продукти.

EcoFerm представлява млечния бизнес на групата CrisTim, а семейство Тимиш, което притежава бизнеса, планира след две години да пусне на пазара мляко без лактоза и казеин - протеинът, който е отговорен за алергичните реакции.

Ще сме първите в Европа, казва Раду Тимиш, основателят на CrisTim. Той работи в сътрудничество с компании в Нидерландия и САЩ. За да произведе мляко без казеин, изследва всяка крава. Взема се геномът й, разчита се в Нидерландия и така се подбира цялото стадо.

Според изявления, направени от Тишим, 25% от продуктивните крави в EcoFerm произвеждат мляко без казеин.

След 2 години в магазините ще има наши продукти, на които ще пише “без лактоза”. Ще произвеждаме 30 000 мляко с високо качество и за хора, които страдат от лактозна непоносимост, допълва предприемачът.
 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Прогноза: Лабораторните млечни продукти ще изместят млякото

Дехидратирани млека - нови изисквания и етикиране

Училищните схеми след 2022 - какво ново?