Хаотичните опити на Египет да регулира икономиката си продължават. През изминалите 12 месеца египетската национална валута девалвира почти наполовина. Едно от последните решения - да въведе временна забрана на износа на лук, нанесе поредните щети върху местните компании. Междувременно за редица конкуренти това се оказа повече от добра новина, пише East Fruit.

Дамите в селското стопанство: Моника Небеска

Решението на Египет да забрани износа за три месеца - от 1 октомври 2023 г. до 31 декември 2023 г., е ярък пример за случващото се в страната. Тя изпитва  катастрофален недостиг на валутни приходи. Въпреки това решава да забрани износа на един от основните продукти, които ги генерират. Данните за 2022 г. показват, че Египет е получил повече от 217 млн. щатски долара от износ на лук. Само за първата половина на 2023 г. приходите възлизат на  155 млн. долара.

Обезценяването на египетската лира е основна причина за повишаването на цените на лука на вътрешния пазар. Именно то стана претекст правителството да забрани износа му. Любопитно е да се отбележи, че решението беше взето точно когато египетският лук вече беше изтласкван от пазара на ЕС от местни фермери, както и от износители от Източна Европа и Централна Азия. Узбекистан например активно изнася лук за страните от ЕС, за да избегне по някакъв начин почти неизбежния срив на цените на лука в близко бъдеще. Подобен проблем има и за украинските фермери, които не знаят какво да правят с излишния лук на пазара. Цените на лука също бързо падат в Молдова.

Според експерт на EastFruit в района на Източна Европа и Централна Азия има балон на пазара за лук. Затова фермерите в тези страни са благодарни на египетското правителство, което доброволно отказа допълнителни валутни приходи в полза на зеленчукопроизводителите в Украйна, Узбекистан, Молдова, Таджикистан и други страни в региона, подобрявайки шансовете за продажба на излишната реколта.

Сега износителите от Украйна и Египет могат да обмислят продажбата на лук на пазарите на страните от Близкия изток, които до 1 октомври бяха основните вносители на египетски лук.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ясни са новите ставки по украинската помощ

Несправедлива конкуренция: Рекорден внос на плодове и зеленчуци в Гърция

В Канада: Млади фермери обединяват усилия по пътя към новата ера в земеделието