За чехите Моника Небеска е първата дама на чешкото селско стопанство. Някога неопитно градско момиче, което се грижи само за малкото си дете, сега тя е успял мениджър и обичан ръководител. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Тя успява да превърне земеделската кооперация Všestary, която се намира близо до Храдец Кралове в проспериращо предприятие. Днес Моника Небеска е президент на кооперацията, а благодарение на нея местният лук е сред най-добрите в Европа.

Чаровната блондинка държи под контрол хиляди хектари земя, върху които се отглеждат броколи, моркови, пшеница и соя. Бизнесът, за който се грижи, включва и животновъдство. Но най-голям успех жъне с лука.

„Ние сме единствените, които успяха да вкарат лука в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз. Това стана през 2008 г., по времето, когато вече имахме подобна търговска марка в Чехия“, разказва Моника Небеска, която държи лук на бюрото в офиса си, защото изучава как се държи този зеленчук в различни условия. 

Според нея лукът на кооперацията е ненадминат по вкус главно поради баланса на хранителните параметри, ниското съдържание на вредни вещества и високата стойност на желязо и витамин B3.  Кооперативът е сред най-големите производители на лук в Европа. В стопанството се отглеждат жълт, червен, розов и бял лук, а също се опитват да усвоят технологията за производство на шалот и чесън.

Мнение: Био храните от чужбина не са полезни за чешкото земеделие

Моника Небеска много съжалява, че хората все още не се доверяват на местните продукти и често предпочитат тези с етикет био, които обаче са внос от чужбина.

„Привърженик съм на здравословното хранене и самата аз не харесвам индустриално преработените храни, но е глупост да превозваш храна през половин Европа заради био етикет. Ние също знаем как да отглеждаме зеленчуци с добро качество. Въпросът е само да се адаптираме към условията, които имаме в отделните региони, а не да се опитваме да отглеждаме всичко и навсякъде. Когато имате бизнес, който се управлява добре, вие може да правите страхотни неща. Тук селското стопанство има традиции, познаваме почвата, имаме умения и въображение, знаем как да използваме технологии, които не вредят на околната среда“, смята още Моника Небеска. 

Традиционно земеделие с нетрадиционни подходи

Според нея в кооператива, който ръководи се прави традиционно земеделие с нетрадиционни подходи. Освен организацията е единственият активен фермер в региона, който поддържа животновъдство и по този начин постоянно се снабдява с балансиран оборски тор, който е необходим за храненето, здравето и дълготрайното плодородие на земеделските почви.

„Отглеждаме и нови култури като соята, която обогатява почвата с азот и освобождава трудно достъпните фосфор и калий. И тази пряка лечебна сила поддържа земята в отлично състояние за следващите поколения. Стремежът ни към баланс е наш основен приоритет“, казва Небеска.

Според Моника в основата на успеха в селското стопанство, както навсякъде е добрият колектив. „Всяка компания е толкова добра, колкото са добри нейните служители. Късметлия съм, че попаднах на хора с опит, специалисти с голямо сърце за работа в земеделието. Успехът е в детайлите – като се започне от приготвянето на качествени фуражи и се стигне до основните грижи за животните“, казва успялата дама. 

Тя иска кооперативът да остане надеждна и горда организация, осигуряваща работни места не само на регионално ниво. Компания, която иска да има своя видим дял в живата история на културното наследство на провинцията и нейния пейзаж. Защото това е толкова важна цел на селското стопанство, колкото и качествената храна. 
 

В момента Моника Небеска е президент на Зеленчуковия съюз на Бохемия и Моравия. Списание Forbes я включи в ексклузивна селекция от 150-те най-влиятелни жени в Чехия. 

Снимки:  vsestary.cz, cysnews-new.cz, idnes.cz