Рекорден внос на плодове и зеленчуци отчете Гърция за първите осем месеца на 2023 г. Засега усилията, които се полагат за намаляването на зависимостта от вносни продукти, не дават резултат. За мнозина заместването им с местно производство трябва да бъде стратегическа цел за страната. На този етап обаче предварителните данни не са окуражаващи, пише гръцкият сайт Ypaithros. 

Вижте ставката за финансовата помощ за производителите на слънчоглед

Темповете на вноса растат и за първите осем месеца на тази година са внесени общо 455,1 хил. тона плодове и зеленчуци. Година по-рано за същия период са внесени 402,1 хил. тона, или с 13,2% по-малко. 74,4% от вноса през 2023 г. идва от трети страни извън ЕС-27. 

За посочения период южната ни съседка е внесла 174 004 тона картофи - със 17,2% повече спрямо година по-рано. Основните доставчици са Египет, Кипър и Франция. Сериозен е вносът още при лука, доматите, чушките и ябълките. Внушителна е разликата спрямо година по-рано при лука. Там ръстът е 275,2%. Основни доставчици са Индия, Египет и Австрия. 

Само през август тази година Гърция е внесла от Турция 3500 тона домати (при общо 13 866 тона за първите 8 месеца от 2023 г.). Други основни доставчици са Албания и Нидерландия. 

Изданието подчертава цените на кивито и дините. От Иран е внесено киви на стойност 0,13 евро/кг, а дините са на цена 0,14 евро/кг. 

Мащабите на вноса на пресни плодове и зеленчуци в Гърция показва непрекъснатото развитие на чуждестранната конкуренция. Тя засяга не само страната, но и другите пазари в Европа. Затова призивът е общността да въведе по-взискателни разпоредби за етични и екологични норми, фитосанитарни условия и др. Строгите изисквания към европейските производители отслабват конкурентоспособността им

Храните от трети страни трябва да отговарят на същите стандарти за качество, изисквани за производителите в ЕС - фермери и животновъди. Качеството трябва да е равно, а условията на труд и използването на продукти за растителна защита - уеднаквени.

Изданието призовава още за строг контрол върху вносните продукти от страна на гръцките контролни органи, за да не бъдат те предлагани на крайните потребители като гръцки, нарушавайки репутация на местните производители. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Галина Мирчева: Думата “овчар” е синоним на чест и на гордост! 

Маслобойните са готови да дават по 800 лв./т слънчоглед, доставен до пристанище Варна

Фермери: Засилиха вноса на слънчоглед и сурово олио през ферибота Никопол-Турну Мъгуреле