Докато ЕС се бори с вноса на фалшив мед, Съюзът на пчеларските организации на Сърбия в сътрудничество със Сръбската асоциация за тестване и оценка на меда, организира Първата национална оценка на меда. Резултатите са ясни този уикенд по време на XV Държавен пчеларски панаир, съобщава Agropress. 

Пчелари: Цената на меда е с 60% надолу и пак няма пазар

Най-добрите пчелари на Сърбия са били оценявани в пълна конфиденциалност. Пробите от меда им са тествани в лаборатория с кодови имена. Част от имената на отличените вече са известни. Останалите ще бъдат обявени на Панаира. 

Членовете на комисията на оценителите се състои от проф. Д-р Сладжан Рашич (президент на Сръбското дружество за тестване и оценка на меда), д-р Дубравка Шкробот и д-р Младенка Песторич, експерти в тази област и членове на Сръбското дружество за тестване и оценка на меда. Те са разпределили точки, а сумата от тях е отредила крайната оценка на всеки мед. 

При оценяването на меда са взети предвид няколко критерия. Сред тях са общото представяне на меда, визуалната оценка, оценката на мириса, оценката на вкуса, оценката на текстурата и накрая цялостното впечатление. Всички те са съобразени с оглед особеностите на вида мед. Чистотата на сортовия вкус например говори най-добре за умението на пчеларя да получава мед с минимално участие на нектар от други растения. 

Организаторите на националното оценяване вярват, че състезанието ще спомогне за превръщането на сръбския мед в еталон за добър мед. Те се надяват скоро то да придобие международен характер. 

Журито определя следните медове за победители в конкурса:

Първо място:
Акациев мед, пчелар Саша Йованович, Деспотовац (брой точки 11,05)

Второ място:
Цветен мед (от глог), пчелар Горан Милкович, Стамница край Петровац на Млава (брой точки 10,68)

Третото място си поделят два меда:
Акациев мед, пчелар Зоран Кръстич, Власотинце (брой точки 10,36)
Липов мед, пчелар Горан Милянович, Черевич край Беочин (брой точки 10,36)



Вижте още:

Сигнали: Мед от Украйна навлиза у нас

ЕК откри фалшив мед и в България

Румънските пчелари искат помощ от ЕС