Сектор Пчеларство е в изключително тежко положение в момента, по складовете има задържана продукция още от по-миналата година.  

На протест: Земеделска техника излезе по пътищата (обновява се)

 

За това алармира Петко Симеонов, член на Асоциацията на производителите на мед и пчелни продукти, която е част от Българска аграрна камара.

Цената се срина с почти 60% и въпреки това няма пазар. За нас е изключително важно да решим дългосрочните проблеми на нашите производители. Помощта, която в момента се предлага от страната на Министерството на земеделието е колкото да закърпим положението и да започнем сезона“, смята пчеларят, който е носител на европейската награда за млад фермер. 

Той напомни, че голяма част от малките производители се отказват и напускат сектора. „Ако нямаме дългосрочно политики и мерки за защита от дъмпинговия внос и фалшивите продукти, с които няма как да се конкурираме, и ако не осигурим достъп до пазара на малките производители - секторът ще си отиде“, категоричен е Симеонов.

Пчеларите застават напълно зад всички проблеми на чувствителните сектори, става ясно от думите му.

„За нас най-важно е да имаме политики, с които да решим проблемите, а не догодина пак да искаме пари, които да удължат съществуването на стопанствата ни“, уверява младият производител. 

Преди началото на активния сезон над 50% от пчеларите имат залежала продукция от 2022 година, още по-тежко е положението с меда, добит през 2023 година. „Изкупната цена в момента е между 3.60-3-70 лв./кг пчелен мед, произведен по конвенционален начин. Това е 20-30% под себестойността на продукта, без да се смята увеличението на осигуровките от началото на тази година. Ситуацията е изключително тежка и проблемът е, че няма търсене и изкупуване на продукция дори на тази ниска цена“, казва още Петко Симеонов.