В стара компания за хартия и склад скоро пак ще се чува работата на машини. Вместо обаче купища пресована хартия, в тях ще се отглеждат зеленчуци, билки и кореноплодни. Вертикална ферма изниква на мястото на празен офис - това е новата реалност на редица места в САЩ. Тази конкретно се намира в района на Вашингтон, окръг Колумбия, и позволява на хората от региона да консумират местно отгледана храна, пише Smithsonian Mag.

Как се произвеждат ягоди, когато съсед ти е Турция?

Кога за последен път купихте ягоди и можехте уверено да кажете, че знаете името на фермера?, пита Джаки Потър.

Заедно с Тайлър Барас той основава ферма в Арлингтън, Вирджиния, където процентът на незаетите офиси достигна 23,7% през първото тримесечие на 2023 г. Въпреки че пандемията от Covid-19 изгони работниците от офисите им преди повече от три години, много офис сгради все още остават пусти. Според данни, събрани в 10 големи града, нивата на използване на офиси току-що са преминали 50% от нивата преди пандемията в края на януари. Близо 20% от офис площите са празни в САЩ. Според някои прогнози повече от 300 милиона квадратни фута ще останат пусти. Пандемията показа, че хората са способни да работят дистанционно.

Докато много хора работят комфортно от домашния си офис, какво се случва с високите сгради в центъра? Те са разочарование за наемодателите, но също и за местните ресторанти и малки фирми, които разчитат на пътуващите до офиса, за да развиват бизнеса си.

Като резултат много общини се опитват да запълнят офис пространствата. В Ню Йорк градските власти трансформират празни офис сгради в апартаменти около части от Мидтаун. Много други региони също проучват тази идея, включително Вашингтон, Лос Анджелис, Милуоки, Чикаго и Филаделфия. Въпреки че модифицирането на съществуваща сграда е по-евтино от реконструкцията, превръщането на офиси в жилищно пространство може да бъде скъпо, тъй като повечето офис пространства са планирани различно от жилищните сгради. Решение дава и друга възможност - офисите да се превърнат във ферми.  

Тайлър Барас взима присърце отворилата се възможност. Той проектира Silo - система от многостепенна конвейерна лента, която се движи вертикално през целия ден, за да възпроизведе естествения циркаден ритъм на растението. Тъй като системата се движи автоматично, транспортната лента на Silo намалява част от тежката работа, която съпътства традиционните вертикални методи на земеделие, като катерене нагоре и надолу по стълби. Освен това Silo не изисква модификации на съществуващата сграда преди инсталиране.

Потър и Барас смятат, че това е следващата технология, която ще промени драстично градовете. Тяхната система за производство на храна е бъдещето и фермерите трябва да са готови да се адаптират към нея.

„Представата, която имаме за това какви са били фермите, не е това, което са фермите днес. Вече няма живописна ферма с червени плевни“, казва Потър.

По-рано тази година в Калгари, Албърта, компанията AgriPlay Ventures трансформира част от недостатъчно използваното офис пространство в Calgary Tower Center в една от най-големите закрити градски ферми в Канада.

Пазарът на офиси е зле и става все по-лош, казва Дан Хюстън, президент на AgriPlay.

В допълнение към затрудненията на сектора на търговските недвижими имоти, се съобщава, че Албърта има най-висок процент на продоволствена несигурност сред канадските провинции - приблизително едно на всеки пет домакинства са изправени пред такъв проблем.

Фермата в Calgary Tower Center произвежда домати, ягоди, краставици, зеленчуци и много други за местната общност, като някои култури предлагат 30 реколти годишно. Въпреки че само един етаж от сградата с площ от около 262 500 квадратни фута в момента се използва за производство на храни, AgriPlay иска да се разшири на още два етажа през следващите месеци.

В момента AgriPlay Farms преговаря за оферти за повече от един милион квадратни фута офис пространство в Калгари.

„Кулата в Калгари щеше да бъде демонстрация на това как да растеш вътре в пространството на сграда. Оттогава вече сме създали много по-добър продукт. Подготвяме се да се разширим в останалата част от сградата и другите пространства, които заемаме“, казва Хюстън.

„Градовете се променят всеки ден“, убеден е Потър. Той смята, че е налице страхотна икономическа възможност.

“Нашите ферми създават нови зелени работни места, разкрасяват пространствата и осигуряват прясна храна на местните общности. Това е нещо, което е наистина ценно”, заключава той.

 


 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Oishii - вертикално земеделие, устойчиво на световни кризи

Нови висоти във вертикалното земеделие

Как да не се провалите във вертикалното земеделие