През последните няколко месеца вертикалното земеделие бе изправено пред сериозни предизвикателства. Те разколебаха разбирането, че то е жизнеспособно дългосрочно. Извлекли поуки от провалите, специалисти, заети в сектора, се събраха в Лас Вегас, за да обсъдят възможностите занапред, пише AgFunderNews. 

Докъде може да стигне вертикалното земеделие?

Сред тях бе Крис Сервени, бивш вицепрезидент на Fifth Season, базиран в САЩ стартъп за вертикално земеделие, който внезапно затвори в самия край на 2022 г. До него застана Глен Берман - основател и президент на CEA Advisors. Той сподели, че е бил близо до провал много пъти през годините си в индустрията. Уроците си дойде да сподели и Ерика Съмърс, която заяви, че  вертикалната ферма Oasis Biotech на Sanabio е най-забележителният й опит, завършил с провал.

Заедно Сервени, Берман и Съмърс съставиха контролен списък от елементи, който може да бъде полезен на всеки, който планира да се занимава с вертикално земеделие. 

Подготовка преди старта

И тримата по време на дискусията се обединиха около твърдението, че управлението на вертикална ферма е много сложно. Предизвикателствата започват много преди LED светлините да се включат и да стартира производството на листни зеленчуци. Компаниите трябва да вземат решение за много неща, включително дали да построят ферма от нулата, или да модернизират съществуваща сграда. И в двата случая те трябва да осигурят лесен достъп до магистрала, надеждно захранване и стабилно управление. Трябва да са наясно с всичко – от местните закони до местните температури.

Например Съмърс разказа история за въздушни охладители в Oasis Biotech, които непрекъснато се изключват поради екстремната жега в пустинята на Лас Вегас

Нямахме контрол върху околната среда в нашата ферма в продължение на около четири месеца, защото нашите охладители непрекъснато се изключваха, каза тя. Естествено това се отрази на производството.

Технология на производство 

Когато фермата стартира, започва същинската работа. 

„Не можете да седнете в Starbucks и да управлявате фермата си”, споделя Берман.

Това може да изглежда контраинтуитивно във време, когато мнозина представят автоматизацията като бъдещето не само на земеделието на закрито, но и на земеделието като цяло. Участниците в панела смятат, че автоматизацията е толкова добра, колкото екипът от хора стои зад нея.
Съмърс към днешна дата не е виждала компания, която извършва широкомащабна автоматизация, която да е наистина успешна. Според нея компаниите трябва да мислят „стратегически“ за това къде да прилагат автоматизация, която да направи операциите по-ефективни и да спести пари.

Автоматизацията не означава да дръпнете превключвателя и да оставите фермата да работи сама.

Независимо дали става дума за малка ферма, или голяма, Берман е отделял време всеки ден, за да отглежда растенията. 

Първият час от всеки ден той посвещава на разходка из съоръжението. 

Звучи глупаво, но трябва да сте в близък контакт с всеки аспект от производството, смята той. 

За Дейвид Фаркуар, главен изпълнителен директор на компанията за технологии за вертикално земеделие Intelligent Growth Solutions (IGS), опитът да се смесят вътрешното технологично развитие и земеделските операции е истинското предизвикателство. Именно той стои зад провала на много вертикални ферми.

Безпокоя се, че вертикалното земеделие ще бъде съсипано от хора, които се опитват да яздят два коня едновременно и не разбират нито един от тях, казва Фаркуар. Той също намекна, че индустрията трябва да бъде по-прозрачна относно напредъка си. 

След прибирането на реколтата

Провалите след прибирането на реколтата варират от зле опаковани зеленчуци до ръководители его-маниаци.

Експертите на Indoor Ag-Con са единодушни относно важността на поддържането на хладилната верига. Също толкова важно е да избягвате егоизма и високомерието на всяка цена.

Егото убива фермите“, казва Съмърс. 

„Ако мислите, че имате всички отговори или че можете да разберете нещата и не търсите помощ, това ще е в ущърб на вашето време. В тази индустрия е наистина, наистина важно да предприемете нещата стъпка по стъпка и да намерите хора, които ще си сътрудничат”, допълва тя. 
 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Смъртоносният недостатък на вертикалните ферми

Какво не може да се отглежда във вертикална ферма?

Наближава ли смъртта на вертикалните ферми?