Недоволен от държавната си работа и изпълнен с копнеж за по-смислено занимание, 39-годишният Ли Шиншу решава да създаде високотехнологична оранжерия с площ 100 000 кв. метра в северозападно предградие на китайската столица. Той залага на вертикалното земеделие, тъй като тази авангардна земеделска техника преодолява липсата на ресурси на фона на все по-нарастващото население на планетата, пише China Daily. 

Как да не се провалите във вертикалното земеделие

Във фермата на Шиншу може да видите чери домати да висят от 4 метра, те зреят на етажирани рафтове в помещение, в което температурата се поддържа между 15C и 30C през всички сезони. От време на време във въздуха може да се видят прелитащи пчелички. 

Докато урбанизацията в Китай се ускорява, селскостопански експерти и бизнесмени, заинтригувани от „новото земеделие“, проучват начини за локализиране на тази селскостопанска технология, за да гарантират, че хората, живеещи в градовете, имат достъп до стабилни хранителни доставки.
През януари данните на Националното статистическо бюро показаха, че градското население на Китай е надхвърлило 920 милиона към края на миналата година и ще продължи да нараства.

За вертикалното земеделие Ли Шиншу, сега главен изпълнителен директор на Beijing Cuihu Agricultural Technology Co, научава по време на тримесечно земеделско обучение в Нидерландия през 2014 г. Първоначално го заинтригува начина, по който технологията намалява риска от болести и вредни насекоми. 

Преди да отида на обучение в Нидерландия, през периода от 2011 до 2013 г. посещавах обработваеми площи в няколко района на Пекин. Фермерите бяха измъчвани от болести и вредители и им беше трудно да намалят потреблението на вода, докато разпръскват тор върху растенията си, кава Шиншу. Той е решен да намери икономичен и екологичен земеделски метод, който пести вода.

Вертикалното земеделие в Нидерландия дава идеи на младия производител. Около 9700 хектара култури се отглеждат в нидерландските оранжерии, които използват по-малко торове и вода, отколкото навсякъде другаде. Една тамошна ферма например използва само 2,25 литра вода, за да отгледа около половин килограм домати, докато средно над 126 литра вода се използват за такава цел другаде.

След завръщането си в Китай Ли Шиншу решава да използва иновативната технология в оранжерии, собственост на местни фермери. В резултат на това повече от 1200 хектара земеделска земя в Пекин вече се използват по този начин. 

Днес в Китай около 250 компании използват вертикално земеделие.

Beijing AgriGarden Protected Horticulture Technology Co, създадена през 2002 г., е една от първите подобни компании в страната, които използват вертикално земеделие. Разположена в Националния иновационен парк за селскостопански науки и технологии в района Zhongguancun, компанията разполага с лаборатории за разсад, площи за вертикално земеделие, екологични заседателни зали и градински офиси.

Цех към парка, който отглежда краставици на площ над 1000 кв. м, постига добив над 200 кг. Четири сорта чери домати дават годишен добив от 20 кг на кв.м. Добивът на ягоди пък е много по-добър от този при традиционните методи на отглеждане.

В стъклена оранжерия роботизирана ръка пренася зеленчуковите разсади поотделно до 19-етажен стелаж с LED осветление на височина 13,5 метра. В продължение на 28 дни разсадът се отглежда в хранителни разтвори на стелажи до узряване.

От полето може да приберете една или две реколти на година. В нашата  оранжерийна лаборатория можем да събираме реколтата 12 пъти годишно, тъй като зеленчуците узряват на всеки 28 до 30 дни, казва Уей Линглинг, главен изпълнителен директор на Beijing AgriGarden Co.

Въпреки че широкомащабното търговско вертикално земеделие все още не е добре установено в Китай, компаниите за недвижими имоти, местните власти, училищата и библиотеките в цялата страна си сътрудничат с компанията на Линглинг в повече от 100 проекта за практикуване на вертикално земеделие.

Една от пречките пред скоростното разпространяване на този тип технология на производство е получаването на земя за изграждане на вертикални ферми. То е особено скъпо в големи градове като Пекин и Шанхай.

Данни от Пекинската общинска комисия по планиране и природни ресурси показват, че цената на земята на кв.м в един от кварталите на столицата е достигнала над 240 000 юана в края на май. В допълнение, изграждането на вертикална селскостопанска сграда струва десетки милиони юани.

Жителите на Пекин проявяват интерес към най-новите селскостопански технологии. Извън Beijing AgriGarden Co, малък магазин продава пресни органични зеленчуци и плодове, отгледани от компанията. Един от клиентите й е 70-годишната Гуанг Хуа. Тя има навика да отива до магазина с велосипед. Когато вижда отгледаната във вертикална ферма маруля, тя проявява интерес и веднага пита продавачката - може ли и тя сама да отглежда марули в апартамента си. Изглежда лесно и удобно. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Докъде може да стигне вертикалното земеделие?

Смъртоносният недостатък на вертикалните ферми

Градското вертикално земеделие във възход край Берлин