Вертикалното земеделие не е бизнес, който гарантирано ще донесе успех. През последната една година станахме свидетели на краха и затрудненията на едни от най-големите оператори в тази сфера. Вертикалните ферми Glowfarms и Fifth Season например бяха затворени, а други, сред които Iron Ox и InFarm, се наложи да направят съкращения. На фона на турбуленциите се открои вертикалната ферма за ягоди Oishii, пише Emerging Tech Brew. 

Нови висоти във вертикалното земеделие

Oishii е компания, базирана в Кърни, Ню Джърси. Тя е съсредоточила бизнеса си върху отглеждането на ягоди, а не листни зеленчуци. 

Това е от решаващо значение за успеха ни, смята главният изпълнителен директор и съосновател Хироки Кога.

Според Дейвид Сийзър, водещ агроном в Agritecture, консултантска фирма за градско земеделие, ягодите са от предизвикателните култури за отглеждане на закрито. Трябва умело да се имитират условията, в които растат, за да имате добра реколта. Освен това, за разлика от листните зеленчуци, ягодите разчитат на опрашване, което изисква включването на насекомите в производствения процес. 

Друг важен момент при Oishii е, че отглежда сорт японски ягоди, който не се характеризира с богат добив. Те обаче са с по-силен вкусов профил, а той е търсен от много готвачи на ресторанти Michelin. Това обяснява и по-високата цена на ягодите. Пакет от шест до осем горски плодове струва 14,99 долара. 

Успехът на Oishii се дължи на философията на компанията да предоставя първокласно изживяване на потребителя. За Кога, който е бил селскостопански консултант на компании за вертикално земеделие в Япония, случилото се през изминалата година е част от процеса на развитие. Неуспехите, които продължат и през 2023 г., създават по-стабилна индустрия. 

Това е фаза, в хода на която разбираме как да превърнем отглеждането на закрито в печеливш бизнес модел. Това е мястото, където нещата наистина се ускоряват, смята специалистът. 

Който премине тази фаза, е много вероятно да е този, който ще е изградил жизнеспособен бизнес модел, допълва Кога. За него „магическа формула“ няма. 

В момента Oishii предлага два вида ягоди - Omakase и Koyo. Компанията планира да разшири производството си отвъд - в бъдеще ще отглежда домати, пъпеши и други цъфтящи плодове. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да не се провалите във вертикалното земеделие

Докъде може да стигне вертикалното земеделие?

Смъртоносният недостатък на вертикалните ферми