В индустриалните покрайнини на Вилнюс може да посетите най-голямата европейска вертикална ферма - Leafood. Тя е творение на Валентинас Чивинскас. Допреди няколко години той е бил просто един инвестиционен банкер. Днес във фермата му се отглеждат 12 вида зелена салата, кориандър и билки. В края на тази година се очаква тя да заработи на пълен капацитет. Готова е да произвежда по 1 тон храна на ден, което се равнява на около 1/10 от вътрешното потребление на Литва, пише Sifted.

Как се произвеждат 70 тона гъби на ден

През последните години в Европа никнат като гъби нови вертикални ферми, но с миналогодишните скокове на цените на енергията, високата инфлация, която удря джобовете на потребителите, и икономическата рецесия, много стартъпи се борят за оцеляване. Пример е базираната в Берлин Infarm. Тя събра 471 милиона долара от някои от най-големите европейски инвестиционни компании, но бе принудена да освободи около 500 души - повече от половината от работната си сила. По-рано през 2022 г. френската Agricool, която беше събрала 30 милиона евро, фалира.

Валентинас Чивинскас е убеден, че неговата ферма е в различна лига. Размерът на съоръжението в съчетание с опита на един от найните инвеститори, тайванският производител на вертикални ферми YesHealth, му служат като опора. Вярва, че до края на годината компанията ще излезе на печалба. До момента тя е набрала 6 млн. евро собствен капитал.

Ще видите много лоши новини около компаниите за вертикално земеделие, защото как могат да бъдат печеливши, когато набират стотици милиони, за да изградят малка ферма. Възвръщаемостта е невъзможна за инвеститорите. Те продават визия, която е много трудна за реализиране. Зад това не стои никаква икономика, обяснява Чивинскас.

На каква технология са заложили в Leafood?

Leafood използва вариация на хидропонната технология. Растенията се отглеждат в плаващи кубчета гел, направени от вода и хранителни вещества. Подобно на други вертикални ферми, компанията се опитва да имитира оптималните природни условия за целогодишна реколта. В съоръжението има 30 000 лед панела и се поддържа оптимална температура. Понякога дори в него звучи класическа музика. В момента в него работят 35 души, част от които са тайвански инженери, командировани в Литва, за да обучат местния персонал.

Прогнозируемост на производството

Върху площ от 12 600 кв. метра Leafood може да отглежда по 15 реколти на година. Тъй като се сее всеки ден, се жъне поне 300 пъти годишно, което гарантира на клиентите редовни доставки на свежа продукция. Когато вертикалната ферма достигне пълния си капацитет през есента, компанията се надява да прибира реколтата от тон листа дневно - достатъчно, за да изхрани около 10 хиляди души.

Предсказуемостта на реколтите е „основната точка за продажба“ за местните търговци на дребно, казва Цивинскас.

От май компанията ще започне да снабдява един от основните супермаркети в Литва, както и да продава на хотели и ресторанти.

„Можем да ги снабдяваме всеки ден със студена, прясна храна. В момента част от това, което получават, е било транспортирано четири или пет дни и срокът им на годност е много кратък“, допълва той.

Колкото до цената, Чивинскас казва, че тя ще бъде с около 20-30% по-висока от храните, отглеждани в оранжерия.

Малко по-скъпо, но достъпно за всеки, отбелязва той.

Предприемачът няма намерение да се ограничава само да листни култури. Планира да разшири продуктовия асортимент с плодове и зеленчуци, стига от тях да има икономически смисъл. Част от стратегията му включва разширяване на бизнеса към Централна и Източна Европа, където масово се практикува конвенционалното земеделие, а вертикалното е в зачатък.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Oishii - вертикално земеделие, устойчиво на световни кризи

Градината на Немо: Може ли бъдещето на земеделието да е под водата?

Нови висоти във вертикалното земеделие