Ценовата конкуренция е тема, която вълнува производителите във всички страни. Ако обърнем поглед към Грузия, ще видим, че местните фермери остро протестират срещу вноса на турски ягоди. Той не само подбива цените, но и се отразява негативно върху желанието на земеделците да развиват бизнеса си като цяло, научаваме от FreshPlaza. 

Марияна Димитрова: Чистата храна е това, което ме мотивира да се занимава със земеделие

Как се произвеждат ягоди, когато съсед ти е Турция? С инвестиции в рентабилно производство в контролирана среда, а не на открито. Това е отговорът на кооператива “Мадлиери” (Cooperative Madlieri). 

Cooperative Madlieri планира да произведе 300 тона ягоди през 2023 г. в новопостроена оранжерия в района на Шида Картли. Според Гиорги Тавадзе, ръководител на кооператива, този сезон целта е ягодите с първокласно качество да бъдат достъпни за грузинските потребители на рафтовете на супермаркетите през цялата година. Общата инвестиция в проекта е 2 млн. грузински лари  ($804 910), от които 850 000 грузински лари ($342 087) са получени в рамките на програмата за преференциално агрокредитиране.

Кооперативът е заложил на хидропонична оранжерия с висящи улуци, разработена и сглобена в Грузия. Системата е механизирана, което дава възможност за регулиране на височината на отделните редове за бране на горски плодове или извършване на други необходими операции. 

Проектираната от нас система е подобрен вариант на съществуващите улучни системи. Оригиналната система позволява да се получат  5 пъти повече плодове на хектар в сравнение с производството на открито. В оранжерията от 5700 квадратни метра са разположени 152 000 ягодови растения, отбелязва Гиорги Тавадзе. 

Въпреки че за момента функционира само един модул, планира се производството да се увеличи до десет модула през следващите три години.
За производството е избран калифорнийският сорт ягоди Кабрило, който може да даде 3,5 кг плодове от едно растение, но кооперативът очаква реколта до 2 кг.

За отопление в оранжерията се използва природен газ, но отоплителната система също е експериментална. Според Тавадзе, за да се получи 50-70% от очакваната максимална реколта през най-студените месеци, е достатъчно да се загрее само кореновата система на растението до 10 градуса по Целзий. За целта в оранжерията е монтирана поливна тръбна система, която затопля корените с вода. Заводът се нуждае от отопление само от януари до средата на април. През 2023 г. разходите за отопление възлизат на 30 000 грузински лари (12 074 $).



ВИЖТЕ ОЩЕ:

130 кг ягоди бяха сготвени в Кричим

Oishii - вертикално земеделие, устойчиво на световни кризи

Практически урок: Как се прави биоземеделие в Италия?