Един от най-големите вносители и дистрибутори на банани в Европа - полската компания Citronex, разраства бизнеса си, стъпвайки в Румъния. Тя ще инвестира в създаването на оранжерия за домати с площ 50 ха, информира Fresh Plaza.

Фермери: Мнението ни се чува само ако правим протест

Инвестицията ще бъде реализирана на няколко етапа. Първите 10 ха от оранжерията ще струват приблизително 25 млн. евро и ще откритят 200 работни места. Оранжерията Думбръвени ще бъде най-голямата в северната ни съседка и ще се превърне в основен доставчик на вътрешния пазар, като ще бъде оценен и потенциалът за износ до съседни страни, казва Емил Дарлосан, кмет на Думбръвени.  

Полската инвестиция ще съживи региона и е добре приета от местните. Задоволство през януари изрази и министърът на земеделието на Румъния Петре Даеа.  

Много съм щастлив, защото производството на домати, което беше изоставено в Думбръвени преди много години, се възобновява. Поздравления за всички, заяви министърът. По думите му инвестицията дава сигурност, че ще има вътрешно производство.

Нека правим това, което е необходимо за страната всеки ден и на всяко място, каза министър Даеа.

Citronex е семейна компания, която вече се е намерила сред топ 3 най-големите производители на домати в Европа. В Полша тя разполага с над 80 ха оранжерии. Инвестицията в Румъния се очаква да генерира 50 000 тона домати на година.

Първият етап от строителството на 10 ха в Думбръвени по план трябва да бъде завършен в края на 2024 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Модерни производители: Постигаме качество и количество, но пазарът у нас е проблем

Как стопани търсят по-евтини варианти за производство на зеленчуци в оранжерия

Смъртоносният недостатък на вертикалните ферми