От Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните сме силно възмутени от факта, че Министерството на земеделието не разглежда вариант за разделно подпомагане в обвързаната подкрепа за отопляеми и неотопляеми оранжерии в следващия програмен период. Това каза за Агри.БГ председателят на асоциацията Божидар Петков. 
“Според нас това е все едно да се сравнява кола с лагерна количка или самолет с делтапланер”, каза Петков.

ГласувайтеДа се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

По тази причина има и сериозен дисбалансв извънредната подкрепа, който бе отпусната тази година заради войната в Украйна - едни отопляеми оранжерии получиха по 8 800 лв, а други  - по 1920 лв., обоснова се Петков. 

Още при предишното управление ни беше обещано, че отопляемите оранжерии са в еднакво затруднено положение, независимо от отглежданата култура. 
Газът в България е еднакво скъп за всички и условията за доставка са еднакви за всички, като се изисква предплащане, за да бъде пуснат, посочват Петков и обръща внимание, че така е залегнало и в Стратегическия план, въпреки апелите, становищита и мнението на сектора. 

“Стигаме до извода, че да се отрази всяко наше мотивирано становище трябва да е не с дискусия на ТРГ, а с протестни действия пред министерството. Явно това е единственият начин да се надделее над бездействието на администрацията, безсилието на министъра и/или други лобита”, смята Петков.
Според него е редно да отпадне акциза, който фермерите плащат върху газа. Това би било облекчение за стопаните. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg