С поскъпването на горивата, електроенергията и препаратите за растителна защита скочиха цените на цялата земеделска продукция. Особено чувствително се оказа това за хората, които отглеждат зеленчуци в оранжерии. Един от най-големите разходи се оказва доставянето на разсад и затова вече често се търсят по-евтини варианти, а най-изгодният се оказва собствено производство на младите растения.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

„Миналата година, когато горивата започнаха да скачат стар градинар ми разказа как са произвеждали разсад без печки и аз реших да пробвам. Оказа се, че е евтино и резултатно. Затова и тази година се готвя да направя такова нещо“, разказва Галина Стефанова, която отглежда зеленчуци - както в оранжерии, така и на открито.

Галина предварително е подготвила парник, за който по старата технология първо се изкопава трап с дълбочина над половин метър и на дъното се слагат слама и пресен оборски тор, за да угният. Така да се ползва топлината на естествения процес. Отгоре се насипва почвата, в която ще се сеят семената и се завива с найлон, за да се затопли.

Понеже разсадът, който ми е нужен не е в малки количества, опитахме да улесним най-трудоемката част. Оградихме парника от всички страни с тухли на един ред. Направихме дървени рамки, на които опънахме найлон и така може да се слагат и махат бързо. Върху рамките вечер слагаме рогозки, за да не ни изненада някоя виелица. Махам ги около 10 часа сутринта, за да има светлина за растенията и привечер отново ги връщам върху найлона“, разказва Галина.

Тя не отрича, че това я ангажира и отнема доста време, но е категорична, че така й е по-изгодно. Първите семена е посяла на 10 януари, а след десетина дни ще направи и по-големия парник, в който ще засее разсадът, необходим за цялото й производство.